Alikersantti Jutilan konekivääriä puhdistetaan Syvärin voimalaitoksen lohkolla vuonna 1943. SA-KUVA

Oliko isoisäsi sodassa? Näin saa tietoa hänen vaiheistaan

Kansallisarkistossa on jokaisesta sotilaasta tehdyt kantakortit.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Moni ei tiedä kovinkaan paljoa lähisukulaisten sotavaiheista, mutta Kansallisarkisto auttaa selvitystyössä.

Kansallisarkistolla on hallussaan vuosina 1897–1949 syntyneiden kantakortit, jotka on laadittu jokaisesta puolustusvoimissa palvelusta suorittaneesta henkilöstä. Niitä kuka tahansa voi tilata Kansallisarkistosta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Kantakortti sisältää tiedot henkilön kutsuntoihin osallistumisesta joko kotiuttamiseen, kaatumiseen tai eläkkeelle jäämiseen saakka. Lähes kaikkien 1939 – 1945 sodissa kaatuneiden suomalaisten kantakortit on myös digitoitu.

Kansallisarkiston ylitarkastaja Raija Ylönen-Peltonen kertoo Ruotuväelle, että kantakorttien kopioita tilataan vuosittain noin 5 000. Tämän lisäksi kantakortteja on mahdollista tutkia paikan päällä Kansallisarkistossa.

Kantakortin tiedot ovat julkisia, jos henkilön kuolemasta on kulunut yli 50 vuotta. Jos henkilö on kuollut alle 50 vuotta sitten, kantakortin saa esimerkiksi sukututkimusta varten. Elossa olevista olevista henkilöistä voidaan luovuttaa vain julkiset tiedot, mutta valtakirjalla voi kuitenkin saada tilattua heidänkin osaltaan yksityiskohtaisempia tietoja.

– Kortin tilaamiseen tarvitaan henkilön nimi ja syntymäaika, joilla palvelustiedot voidaan selvittää, Ylönen-Peltonen kertoo Ruotuväelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS