Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn piti tiedotustilaisuuden rahoitusjärjestelmän vakaudesta Helsingissä 1. lokakuuta 2024., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Olli Rehn: Hidas tuottavuuskasvu on talouden murheenkryyni

Euroalueen talouden kuva on kaksijakoinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroalueen talouden kuva on tällä hetkellä kaksijakoinen, sanoi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn tiistaina tiedotustilaisuudessa.

– Plussaa on se, että inflaation vakauttamisessa on onnistuttu hyvin, kotitalouksien ostovoima on vahvistunut ja työllisyyskehitys on ollut vahvaa, Rehn tiivisti positiivisia puolia.

– Miinusta on se, että kasvunäkymät ovat heikentyneet ja hidas tuottavuuskasvu on talouden pitkän sihdin murheenkryyni niin Euroopassa kuin Suomessa, Rehn jatkoi.

Euroalueen inflaatio on vakautumassa Euroopan keskuspankin 2 prosentin tavoitteeseen, mikä yhdessä hyvän työllisyyskehityksen kanssa tukee kotitalouksien ostovoimaa. Toisaalta euroalueen teollisuus on kehittynyt heikosti, ja sen ongelmat vaikuttavat monilta osin rakenteellisilta. Euroalueen kilpailukykyä uhkaa pysyvämpi heikentyminen, mikäli talousalueella ei onnistuta tekemään merkittäviä uudistuksia.

Euroopan keskuspankin neuvosto laski syyskuussa ohjauskoron 3,5 prosenttiin.

– Rahapolitiikan suunta on selvä: koronlaskut on aloitettu ja rahapolitiikka kevenee. Koronlaskujen tahti ja mittaluokka riippuvat EKP:n neuvoston kokonaisarviosta joka kokouksessa, Rehn sanoi.

EKP:n neuvosto perustaa rahapoliittiset päätöksensä jatkossakin arvioon inflaationäkymistä, energian ja ruoan hinnasta puhdistetun pohjainflaation dynamiikasta sekä rahapolitiikan välittymisen voimakkuudesta.

Euroalueen talouden kasvu on jatkunut tänä vuonna hitaana, ja teollisuustuotannon kehitys on heikkoa. Siihen on vaikuttanut energiakustannusten kasvu, joka on ollut selvästi muita talousalueita voimakkaampaa. Euroalueen työn tuottavuuskasvu on kuitenkin jo pitkään jäänyt jälkeen Yhdysvalloista.

Huolimatta voimakkaista vastatuulista euroalueen talous on välttänyt taantuman ja on nyt vahvistumaan päin, kun palkkojen nousu ja inflaation tasaantuminen lisäävät kotitalouksien ostovoimaa ja kulutusta. EKP:n syyskuun ennusteen mukaan talous kasvaa 1,3 prosenttia vuonna 2025 ja 1,5 prosenttia vuonna 2026. Työllisyyskehitys on vahvaa: euroalueella on noin 7 miljoonaa työllistä enemmän kuin vuoden 2019 lopussa.

– Yksi johtopäätös euroalueen talouskasvun, työllisyyden ja inflaation näkymästä on, että rahapolitiikka on onnistunut verrattain hyvin inflaation taltuttamisessa, toteaa Rehn.

Kun rahapolitiikalla hidastetaan inflaatiota, sillä on yleensä kustannuksensa talouskasvun hidastumisen ja työllisyyden heikentymisen muodossa. Tällä kertaa nämä kustannukset ovat kuitenkin – ainakin toistaiseksi – jääneet aiempia koronnostosyklejä pienemmiksi.

Samalla euroalueen kasvun heikkous on osoittautunut osittain rakenteelliseksi. Tuottavuuskasvua on parannettava, koska väestö ikääntyy, vihreät investoinnit vaativat rahoitusta, julkiset velat ja alijäämät ovat suuria, ja puolustusmenoja on lisättävä. Tämä edellyttää vahvaa ja yhtenäistä vastausta EU:lta.

– (Mario) Draghin raportti on tarpeellinen herätys kaikille eurooppalaisille. Se on selvänäköinen ja brutaalin rehellinen diagnoosi Euroopan talouden heikon kasvun syistä ja antaa hyvää pohjaa seuraavan komission työohjelmaan, Rehn painotti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)