Suomen olympiakomitean maine ja luottamus ovat romahtaneet. Asia ilmenee tuoreesta urheilujärjestöjen ja -liittojen Luottamus & Maine -tutkimuksesta.
Suurinta laskua tapahtui olympiakomitean tuotteiden ja palveluiden sekä johdon osa-alueissa.
Tutkimuksesta vastannut T-median vanhempi asiantuntija Nina Laakso nostaa mainelaskun taustalla olettavasti vaikuttaviksi tekijöiksi Pariisin olympialaiset, joissa Suomi jäi ensi kertaa ilman mitalia kesäkisoissa, sekä erityisesti olympialaisia seuranneet tapahtumat ja laajat keskustelut.
– Tulokset kertovat siitä, että kansalaisten silmissä olympiakomitea ja sen johto eivät ole onnistuneet kaikkinensa strategisissa tehtävissään. Olympiakomitea ei saa kansalaisilta legitimaatiota tämänhetkiselle toiminnalleen. Viime vuoden tutkimuksessa olympiakomitealla oli jopa noususuhdannetta eri maineen osa-alueilla. Siihen verraten mainelaskua voi pitää isossa kuvassa hyvin merkityksellisinä, Laakso arvioi tiedotteessa.
Hänen mukaansa mainelasku voi saada aikaan ongelmallisen kierteen.
– Julkisen rahoituksen osuus vähenee, joten luonnollisesti yksityisen rahoituksen tarve kasvaa. Yritykset kuitenkin usein karttavat kaupallista yhteistyötä heikkomaineisen organisaation kanssa välttääkseen mahdollisia välittömiä tai välillisiä maineriskejä. Yhteistyö heikkomaineisen organisaation kanssa ei myöskään tuo niitä imagollisia hyötyjä, joita tällaiselta yhteistyöltä odotetaan, Laakso jatkaa.
– Tämä on selvästi nähtävissä myös tutkitussa sidosryhmätuessa. Niin luottamus kuin kiinnostus hakea töihin olympiakomitealle ovat laskeneet selvästi. Luottamuksen heikko taso ja erittäin heikko kriisiherkkyyden taso viittaavat siihen, että järjestön yhteistyökumppanit kaikkoavat kriisitilanteissa.
T-median toteuttamassa tutkimuksessa selvitettiin yhteensä kahdeksan urheiluorganisaation mainetta suuren yleisön keskuudessa. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin elo-syyskuussa 2024, ja tutkimukseen vastasi yhteensä 3 342 suomalaista.
Tutkimuksen kolme hyvämaineisinta organisaatiota ovat Paralympiakomitea mainearvosanalla 3,67, Salibandyliitto (3,52) sekä Voimisteluliitto (3,46).
– Kahdeksan tutkimaamme organisaatiota ovat saaneet tänä vuonna yhteensä noin 19 miljoonaa euroa valtion yleisavustusta, joka rahoitetaan vuoden 2024 alusta lähtien verovaroin valtion budjetista. Siksi on perusteltua kysyä kansalaisten mainemielikuvia sekä koetun luottamuksen tasoa urheilujärjestöistä, Laakso sanoo.