Verkkouutiset

Kiinalaista hoitohenkilökuntaa. (Photo by AFP) / - LEHTIKUVA / AFP

Omikron on historian nopeimmin leviävä virus

Tuhkarokko ei pääse samoihin lukemiin uusimman koronamuunnoksen kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Korona-viruksen omikron-muunnos on kaikkien aikojen nopeimmin leviävä virus. Sillä ei ole kilpailijaa tässä suhteessa, sanoo yhdysvaltalaisen Massachusettsin sairaalan tartuntatautien asiantuntija Roby Bhattacharyya. Vain runsaan kuukauden aikana omikronista on tullut hallitseva virus kaikkialla maailmassa.

– Se levää uskomattoman nopeasti, hän sanoo espanjalaisessa El País -lehdessä.

Hän vertaa omikronia tuhkarokkoon.

Yksi tuhkarokkoon sairastunut ihminen tartuttaa keskimäärin 15 muuta ihmistä, jos populaatiossa ei ole rokotusta suojaamassa tuhkarokolta. Omikroniin sairastunut ihminen sen sijaan tartuttaa vain 6 muuta. Omikron kuitenkin leviää huomattavasti nopeammin.

– Tuhkarokko leviää 15 ihmiseen 12 päivässä. Omikron taas leviää 6 ihmiseen 4 päivässä, mistä seuraa, että se leviää 36 ihmiseen 8 päivässä ja 216 ihmiseen 12 päivässä, Bhattacharyya laskee.

Hän huomauttaa, että rokotukset suojaavat ihmisiä jo sen verran, että omikron tarttuu yhdestä ihmisestä ehkä kolmeen neljään ihmiseen. Se vastaa alkuperäisen koronaviruksen leviämisnopeutta kaksi vuotta sitten.

– Yksinkertainen matemaattinen malli osoittaa, että yhdestä omikron-tapauksesta tartunnan saa 14 miljoonaa ihmistä 60 päivän aikana. Tuhkarokon kohdalla luku on 760 000, Bhattacharyya toteaa.

Historioitsija Anton Erkoreka sanoo, että tunnetuimpia maailmanlaajuisia tartuntatauteja ovat olleet bakteerien aiheuttamat musta surma 1300-luvulla ja kolera-pandemia 1800-luvulla. Niiden leviäminen koko maailmaan kesti kuitenkin useita vuosia. Venäläinen influenssa 1800-luvun lopulla levisi vain kolmessa kuukaudessa maailmaan, hän sanoo. Samaa vauhtia levisi alkuperäinen korona, mutta omikron on vielä nopeampi.

– Omikron on lyönyt niiden leviämisennätykset, Erkoreka laskee.

Toistaiseksi on epävarmaa, kuinka vakavan sairauden omikron aiheuttaa. Bhattacharyya arvioi, että omikron on 25 prosenttia lievempi kuin sitä edeltänyt delta, mutta ehkä vakavampi kuin aiemmat muunnokset.

– Kun ottaa huomioon, miten nopeasti omikron leviää, se ehkä aiheuttaa enemmän vahinkoa lyhyemmässä ajassa.

Useissa tutkimuksissa on kuitenkin arvioitu, että omikronin aiheuttama tauti olisi deltaa lievempi. Harvardin yliopiston johtava epidemiologi William Hanage suhtautuu arvioon epäillen. Hän muistuttaa, että rokotteet suojaavat ihmisiä, samoin jo aiemmin saadut lievät tai vakavat koronavirustartunnat.

– Monet tartunnat etenkin rokotettujen keskuudessa aiheuttavat lievän taudin, joka vastaa tavallista flunssaa. Ongelma on, että vakaviakin tauteja tulee. Sen takia sairaalahoitoa tarvitsevien määrä tuottaa vaikeuksia sairaanhoitojärjestelmälle, Hanage sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)