Tutkijat ovat yrittäneet ennakoida koronaviruksen seuraavien epidemia-aaltojen ajoitusta ja uusia variantteja, jotka voivat yleistyä niihin sisältyvien mutaatioiden seurauksena.
Omikronin BA.4- ja BA.5-alalinjat ohittivat Suomessa aiemman BA.2-valtaviruksen juhannuksen tienoilla. Muutos oli suhteellisen nopea, sillä THL:n mukaan kyseisiä alamuunnoksia havaittiin jätevesissä ensimmäistä kertaa 8.–9. toukokuuta.
Kentauri-variantiksi nimetty BA.2.75-alamuunnos on yleistynyt viime viikkoina nopeaan tahtiin Intiassa, minkä on varoitettu ennakoivan tilanteen muutosta myös muualla maailmassa. Sairaalahoidon tai kuolemantapausten määrä ei ole kasvanut merkittävästi, joten aiempien infektioiden ja rokotteiden luoman suojan uskotaan edelleen ehkäisevän vakavaa taudinkuvaa.
Nature-lehden mukaan BA.2.75-muunnosta on havaittu jo yli 20 eri valtion alueella. Tutkijat selvittävät parhaillaan, voiko se aiheuttaa uuden epidemia-aallon myös alueilla, joissa BA.5 on tartuttanut suuren määrän ihmisiä. Alustavien tietojen perusteella näyttää mahdolliselta, että Kentauri tulee rajoittumaan pääasiassa Intian alueelle.
Pekingin yliopiston immunologi Yunlong Richard Cao pitää Intian tapahtumia erikoisina, sillä BA.5 ja BA.2.75 pystyvät väistämään aiempia vasta-aineita suunnilleen samalla tavoin. Taustalla voi olla Intian viimevuotinen deltamuunnoksen räjähdysmäinen infektioaalto, joka olisi luonut alueelle suojaa vain BA.5:ssä esiintyvälle mutaatiolle.
Suomen ja muun Euroopan arvellaan olevan kohtuullisen turvassa Kentaurilta.
– Olemme tulossa tilanteeseen, jossa melko samanlaiset variantit kilpailevat keskenään. Koronan BA.5-muunnoksen sairastaneet ihmiset eivät todennäköisesti tule saamaan läpäisyinfektiota BA.2.7.5:stä tai päinvastoin, Oxfordin yliopiston virustutkija Shahid Jameel sanoo.