Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat esittäneet julkisuudessa eriäviä näkemyksiä lapsia ja nuoria koskevista koronarajoituksista. STM on ehdottanut aiemmin muun muassa etäkouluun siirtymistä ja rajoituksia harrastustoimintaan. THL on ollut eri linjoilla ministeriön kanssa.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ei kiistä kysyttäessä näkemyseroja.
– STM:llä on käytettävissään ne viimesijaiset keinot, jotka normaaliaikojen säädökset ja valtioneuvoston periaatepäätöksessä hätäjarrusta on todettu, Varhila toteaa Verkkouutisille sähköpostitse.
– Tärkeää on sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyvyn varmistaminen sekä loiventaa tartuntakäyrää siten, että rokotuksia pystytään antamaan tehokkaasti riskiryhmien lisäksi myös lapsille. THL tarkastelee asiaa oman toimialansa osalta ja omalta osaltaan esittänee tilanteessa tarvittavia ratkaisuja, hän jatkaa.
Aluehallinnot ovat odottaneet ministeriöltä ohjauskirjettä, jotta ne voivat tehdä ratkaisuja liittyen hallituksen perjantaina antamaan suositukseen sulkea liikuntatilat myös lasten ja nuorten harrastustoiminnalta.
Varhila kertoo, että kirje on lähetetty tiistaina. Siinä suositellaan lasten ja nuorten harrastustoimintaan kohdistuvia rajoituksia sisätiloissa. Ministeriö kuitenkin pyytää alueiden tartuntatautiviranomaisia ottamaan huomioon sen, että ”lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitusten tulisi aina olla viimesijaisia”.
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositti niin ikään tiistaina Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta voi jatkua vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien osalta laajoista sisäliikuntatilojen suluista huolimatta.
Julkisuudessa on esitetty myös vaatimuksia päivittää koronaviruksen torjumiseen laadittua hybridistrategiaa. Tätä esitti maanantaina Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.
Pääkaupunkiseudulla on myös päätetty luopua strategian mukaisesta laajasta jäljityksestä ja karanteeneista. Lisäksi alueen kuntien tartuntatautilääkäreiltä tuli myös viime viikolla linjaus siitä, että koronaan tulisi nyt suhtautua kuin muihin hengitystieinfektioihin.
Kirsi Varhilan mukaan strategian päivittäminen ei ole kuitenkaan vielä ajankohtaista.
– Omikronista meillä tulee olla enemmän tietoa ennen kuin strategiaa on syytä muuttaa, hän sanoo.