Perunan epäterveellisyys on myytti, toteaa laillistettu ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Ilta-Sanomille.
Perunan myynti on vähentynyt viime vuosikymmeninä huomattavasti. Etenkin nuoret suosivat perunan sijaan riisiä ja pastaa.
Englundin mukaan peruna on kuitenkin hyvä aterialisuke.
– Kyllä perunalla on paikkansa lautasella. Se on kevyttä syötävää ja tärkkelys pitää kylläisyyden tunnetta hyvin yllä.
Perunassa on myös C-vitamiinia, jota riisissä tai pastassa ei ole laisinkaan.
– Lautasellinen pastaa on aika helppo syödä, mutta lautasellisesta perunoita tulee aika täysi olo. Ei perunaa tarvitse väheksyä tai pelätä.
Vielä 1950-luvulla suomalainen söi keskimäärin 188 kilogrammaa perunaa vuodessa. Vuonna 2023 keskimääräinen kulutus oli 65 kilogrammaa.