Verkkouutiset

Maailman suurin lentotukialus USS Gerald R. Ford ylitti Atlanttia tammikuussa 2024. / U.S. Navy / Nolan Pennington

Onko USA:n pelote menettämässä uskottavuutensa?

Huippututkija Andrew Michtan mukaan viholliselle olisi oltava valmis tuottamaan musertavaa tuskaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen sotilaallinen pelote on osoittautunut nimekkään amerikkalaisen turvallisuuspolitiikan tutkijan, professori Andrew Michtan mielestä viime vuosina riittämättömäksi kolmessa eri tilanteessa: Venäjän aloittaessa täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan vuonna 2022 sekä terroristijärjestö Hamasin ja myöhemmin myös Iranin iskiessä Israeliin, joka on USA:n tärkein liittolainen Lähi-idässä.

Toimiakseen pelote edellyttää johtajana Atlantic Council -ajatushautomossa toimivan Michtan mukaan sekä tarvittavia valmiuksia aiheuttaa musertavaa tuskaa viholliselle että osoitettua tahtoa tehdä niin.

– Yhdysvalloilla on tarvittavat valmiudet, mutta onko meillä edelleen myös halu toimia, hän kysyy viestipalvelu X:ssä.

Kolmessa edellä mainitussa tapauksessa USA oli Michtan mukaan esittänyt varoituksen, mutta Venäjä, Hamas ja Iran päättivät iskeä siitä huolimatta.

– Pelotevaikutus epäonnistui toistuvasti, koska olimme selkeästi osoittaneet, että emme ole halukkaita toimimaan, että meillä on ”eskalaation hallintaan” liittyvä pakkomielle ja että varoitustemme sivuuttamisella ei ole todellisia seuraamuksia. Vihollisemme näkivät, että emme enää kykene strategiseen ajatteluun, hän toteaa.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Andrew Michta on toiminut muun muassa George C. Marshall European Center -instituutin kansainvälisten suhteiden laitoksen dekaanina sekä professorina Yhdysvaltain laivastoakatemiassa.

”Kiemurtelemme politiikasta toiseen”

Amerikkalaiset poliitikot ovat Michtan mukaan jo vuosia toistelleet normatiivisia mantroja sääntöperustaisen maailmanjärjestyksen ja strategisen kilpailun puolustamisesta pukematta sanoiksi, mitä voitto todellisuudessa tarkoittaisi.

– Me kiemurtelemme politiikasta toiseen ilman strategiaa, Michta sivaltaa.

Hän muistuttaa suosikkipresidentteihinsä lukeutuvan Theodore Rooseveltin (Yhdysvaltain johdossa 1901–09) aikoinaan lausuneen, että kun puhuu pehmeästi, mutta kantaa isoa keppiä, pääsee pitkälle. (“Speak softly and carry a big stick; you will go far.”)

– Viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana ulkopoliittinen eliittimme näyttää kääntäneen Rooseveltin sanonnan päälaelleen, Michta toteaa.

– Pelote perustuu viime kädessä uskottavuuteen – järkkymättömään varmuuteen siitä, että kun vihollisemme ylittää rajan, seuraukset ovat nopeita ja tuhoisia. Kyse on uskottavuuden palauttamisesta asemaamme maailmassa, hän kiteyttää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)