”Onko Venäjä nyt samassa tilanteessa kuin Saksa 1939?”

Politiikantutkija Mikhail Aleksandrov vertaa Ukrainan tilannetta toisen maailmansodan alkuhetkiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Ukrainan tilanteen ympärillä harjoitetulle ulkopolitiikalle löytyy vertailukohtia historiasta. Euroopan tämänhetkinen poliittinen tilanne muistuttaa suuresti sitä, miltä siellä näytti ennen toista maailmansotaa”, Mikhail Aleksandrov totesi Iarex-uutistoimiston haastattelussa, Window on Eurasian käännöksen mukaan.

”Sama epäoikeudenmukainen Versailles’n sopimus, sama saksalaisen kansakunnan pilkkominen, sama saksalaisväestön syrjintä uusissa pikkuvaltioissa, sama lännen politiikka Saksan suhteen – paitsi nyt Saksan paikalla on Venäjä.”

Aleksandrovin mielestä Moskovalla on edessään samat ongelmat kuin Berliinin natsijohdolla vuonna 1939. Hän myös vihjailee, että Venäjän olisi myös toimittava kuin Saksa, eikä sorruttava Neuvostojohdon virheisiin.

”Ukrainan kriisi on ajanut itsenäisen Venäjän hengenvaaraan. Silti maan johtaja käyttäytyy, kuin tilanne ei olisi näin ja toistaa edeltäjänsä Josif Stalinin virheitä”, Aleksandrov totesi.

Stalinin olisi Aleksandrovin mukaan tullut toimia nopeasti heti Saksan alettua hamuta alueita Itä-Euroopassa. Hänen mielestään päätös pyrkiä lykkäämään Venäjän osallistumista toiseen maailmansotaan mahdollisimman pitkään oli virhe.

Aleksandrov uskookin, jos Venäjä olisi reagoinut nopeasti Itä-Euroopan tapahtumiin, olisi se voinut saada Saksan puolustuskannalle jo 1939–1940.

”Monet Kremlissä pitävät Ukrainan tilannetta marginaalisena. He uskovat, että se voidaan ratkaista tekemällä myönnytyksiä ja yhteistyötä Lännen kanssa. Tämä on kuitenkin juuri sama virhe, jonka Stalin teki 70 vuotta sitten.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)