Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toinen kausi on saanut monet miettimään, voiko Yhdysvaltoihin enää luottaa liittolaisena.
– Ukraina on luonnollisesti kokenut tulleensa jo lähes petetyksi ja Lähi-idässä katsotaan Trumpin hallinnon valmistelevan jopa etnistä puhdistusta. Trumpin suunnittelemat toimet Gazassa olisi sotarikos, mutta myös rikos ihmisyyttä vastaan, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) kirjoittaa blogissaan.
Heinonen huomauttaa, että sillä ei ole väliä, onko Trump ulostulojensa kanssa tosissaan vai ei.
– Sillä sanat merkitsevät. Sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen perustat murtuilevat. Ja valitettavasti tuntuu siltä, näyttääkin, että Trump on niellyt Vladimir Putinin ja Venäjän hallinnon propagandan pureskelematta?
Trumpin julkiset lausunnot ovat herättäneet ihmetystä viime aikoina. Hän on esimerkiksi syyttänyt Ukrainaa Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta.
– Pöyristyttävää ja täyttä valetta ja propagandaa, Heinonen kommentoi.
Heinonen kysyy, hyväksyykö Trumpin hallinto myös Venäjän hyökkäyssodan tulokset Ukrainassa.
– Kuittaako Yhdysvallat Krimin ja itäisen Ukrainan Venäjälle? Pahasti näyttää siltä, että näin tapahtuu maan omien aluehaaveiden sumentamana, Heinonen toteaa.
Hänen mukaansa Trumpin puheita ei kannata yrittää selittää parhain päin, vaikka ne eivät toteutuisikaan.
– Ei niitä kannatta välttämättä ottaa myöskään sanatarkasti, mutta ei niitä kannata myöskään sivuuttaa. Ei tietenkään. Mutta ne kannattaa ottaa vakavasti ja tehdä kaikki se mitä itse ja yhdessä liittolaistemme kanssa voimme.
Donald Trumpin yritys neuvotella Ukrainaan rauhaa on herättänyt hämmennystä myös siksi, että neuvotteluja on käyty Venäjän kanssa ohi Ukrainan ja muun Euroopan.
– Hyvin Putinin pelikirjaa noudatellen. Valitettavasti, Heinonen sanoo.
Esillä on ollut myös Yhdysvaltojen vähentyvä sotilaallinen läsnäolo Euroopassa. Samalla se tarkoittaa sitä, että Euroopan on otettava enemmän vastuuta puolustuksestaan.
– Me tarvitsemme nyt joka tapauksessa enemmän Eurooppaa. Lopulta ehkä jopa pakotettuna Euroopan ja EU:n on otettava oma paikkansa. Pääministeri Petteri Orpon (kok.) esittämän ylimääräisen EU-huippukokouksen koolle kutsuminen onkin tässä nyt tärkeä askel, heinonen toteaa.
Hän viittaa myös ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) toteamukseen, että ”Venäjän presidentti Vladimir Putinilla ei ole aikomustakaan lopettaa laajentumispyrkimyksiään”.
– Muut asiantuntija ovat viestineet samaa. Jos ja kun sota Ukrainassa päättyy, uhka ei kuitenkaan väisty. Viime viikolla julkaistuissa raporteissa, joista toisessa myös Suomi mainitaan, toistuvat hyytävät arviot Venäjästä. Venäjä varautuu jo uuteen sotaan ja olisi siihen valmis häkellyttävän nopeasti, Heinonen toteaa.
Tämä kaikki edellyttää hänen mukaansa sitä, että Euroopan tulee ottaa vastuu omasta tulevaisuudestaan ja turvallisuudesta.
– Jokaisen maan tulee laittaa omat asevoimansa Venäjän uhkan edellyttämään kuntoon. Venäjän vastaisen rajan turvallisuus ja pitävyys tulee varmistaa. Ja riippuvuus muun muassa venäläisenergiasta katkaista täydellisesti. Venäjä ei muutu.
Heinosen mukaan vanha viisaus on tänäänkin hyvä pitää mielessä.
– Tarvitsemme nyt tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita emme voi muuttaa, rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voimme ja viisautta erottaa nämä toisistaan.
– Eilen tästä kaikesta kävimme pitkän keskustelun eduskunnassa, kun puolustusselonteko oli lähetekeskustelussa. Suomessakin havaittavissa hermoilua, mutta onneksi tyyneyttä niiltä jotka nyt tilanteen päällä ja vastuussa ovat, Heinonen päättää.