Oppilasta voidaan esimerkiksi käskeä laittamaan puhelin taskuun tai reppuun, jossa se ei häiritse. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Opetushallituksen suositus kouluille: Kieltäkää puhelimen käyttö oppitunneilla

Koulu voi järjestyssäännöissä kieltää puhelimen käytön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opetushallitus suosittelee, että koulut ja oppilaitokset asettaisivat rajoituksia puhelimen käytölle koulupäivän aikana.

Puhelimen häiritsevään käyttöön tulisi Opetushallituksen mukaan puuttua häiriöttömyyden, työrauhan sekä oppilaiden keskittymisen turvaamiseksi.

– Opetushallituksessa suosittelemme, että kaikki koulut ja oppilaitokset kieltäisivät puhelimen häiritsevän käytön oppitunneilla ja rajoittaisivat sen käyttöä myös välitunneilla nykylainsäädännön mukaisesti jo nyt, kun odotamme uutta tarkennettua lainsäädäntöä valmistuvaksi. Monet koulut ovat jo kieltäneet puhelimen käytön ja löytäneet toimivia toimintamalleja. Näitä on tärkeä jakaa laajemminkin kouluissa, kertoo juristi Laura Francke tiedotteessa.

Tällä hetkellä koulut ja oppilaitokset voivat järjestyssäännöissään kieltää puhelimen käytön oppitunneilla. Oppilasta voidaan esimerkiksi käskeä laittamaan puhelin taskuun tai reppuun, jossa se ei häiritse.

Peruskoulussa opettaja tai rehtori voi ilman järjestyssääntöjen kieltoakin ottaa puhelimen oppilaalta pois, jos se häiritsee opetusta tai oppimista. Toisen asteen oppilaitoksessa puhelimen pois otto ei ole mahdollista.

Kokonaan puhelimen käyttöä koulupäivän aikana ei Opetushallituksen mukaan voi tällä hetkellä kieltää. Esimerkiksi välitunneilla välttämätön yhteydenpito huoltajaan on oltava mahdollista.

Oppilas voidaan myös määrä poistumaan, jos puhelinta ei kehotuksista huolimatta laiteta pois.

Francke kertoo Opetushallituksen mediatilaisuudessa, että koulutuksen järjestäjät toivovat lainsäätäjiltä tarkennusta koko koulupäivän ennakollisiin kännykkäkieltoihin.

– Koko koulupäivän ja välituntien kielto on semmoinen, mihin on paljon toivottu selkiytystä, hän sanoo.

Toinen Francken mukaan tarkennusta tarvitseva asia on kännykkäparkki.

Eduskunnan oikeusasiamies totesi ratkaisussaan vuonna 2020, että kännykkäparkin tulee perustua vapaaehtoisuuteen. Sen vuoksi puhelinta ei voi tällä hetkellä voi ottaa ennakollisesti pois oppitunnin ajaksi, jos oppilas ei halua luovuttaa puhelintaan.

Francke toivoo, että koulun lisäksi myös kodit ja teknologiayhtiöt olisivat mukana ratkaisemassa matkapuhelimien tuomia haasteita.

Lähes miljoona lasta ja nuorta aloittaa koulutiensä tai palaa opintojensa pariin peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa tänä syksynä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)