Euroalueen toukokuun ostopäällikköindeksien perusteella talouskasvu on jatkunut toisen vuosineljänneksen puolivälissä, kirjoittaa OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen.
Hänen mukaansa nyt julkaistut luottamusluvut toivat lisäviitteitä siitä, että euroalue onnistuu väistämään taantuman. Sektorikohtaiset näkymät ovat nyt poikkeuksellisen kaksijakoiset.
– Kasvu nojaa edelleen täysin palvelusektorin varaan, joka saa tukea erittäin vahvasta työmarkkinatilanteesta sekä pandemia-aikaisten säästöjen kulutuksesta. Palvelusektorin hyvän vireen perusteella kotitaloudet ovat pitäneet talouden pyöriä pyörimässä kovasta inflaatiosta, ostovoiman supistumisesta sekä korkojen reippaasta noususta huolimatta, Hännikäinen toteaa.
Sen sijaan teollisuuden suhdannekuva on synkentynyt entisestään.
– Teollisuuden kannalta erityisen huolestuttavaa on signaalit tilausvirtojen tyrehtymisestä, joka viitoittaa tilanteen heikkenemiseen lähikuukausien aikana. Saksan tehdastilausten raportoitiin jo aiemmin supistuneen maaliskuussa rajusti 10,7 prosentilla globaalin kysynnän hiipuessa ja nyt julkaistut ostopäällikköindeksit antoivat lisäviitteitä tilausvirtojen heikkenemisestä.
Euroalueen kannalta iso kysymys on se, kuinka pitkään palvelusektori jaksaa kannatella talouskehitystä, aprikoi seniorimarkkinaekonomisti.
– Näemme kulutuksen pitävän pintansa, mutta ostovoiman lasku sekä korkojen nousu leikkaavat vääjäämättä kulutuksen kasvumahdollisuuksia. Teollisuudella on edessään vääjäämättä vaisumpi suhdannesyklin vaihe ja katseet kääntyvät jatkossa aiempaakin tarkemmin tilausvirtojen kehitykseen, Hännikäinen toteaa.
Euroalueen kuluvan vuoden kasvuennusteita on nostettu vähitellen pahimpien talouspelkojen väistyessä. Taantumapelkojen lieventymisestä huolimatta kasvu tulee jäämään laimeaksi ja konsensus ennustaa euroalueen talouden kasvavan tänä vuonna vain 0,6 prosentilla.
– Tuoreet luottamusluvut eivät muuta EKP-näkemystä. Euroalueen talouden osoittama sitkeys antaa EKP:lle selkänojaa jatkaa inflaation vastaista taistelua ja ennakoimme keskuspankin nostavan ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä sekä kesä- että heinäkuussa ennen tarkkailulinjalle siirtymistä, Hännikäinen arvioi.