SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt jättivät perjantaina hallitukselle välikysymyksen palkkatasa-arvosta. Syynä on hallituksen niin sanottu vientivetoinen palkkamalli.
– Jos vientialat määrittävät palkankorotusten enimmäistason, on muiden alojen mahdotonta parantaa omaa asemaansa suhteessa niihin. Kärsijöinä ovat alat, jotka ovat matalasti palkattuja, joko suhteessa työn vaatimuksiin tai absoluuttisesti. Nämä ovat yleensä naisvaltaisia aloja, joissa työskennellään esimerkiksi hoito- ja hoivahenkilöstönä, opettajina, varhaiskasvatuksen ammattilaisina tai kaupan alan myyjinä, opposition välikysymyksessä sanotaan.
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm ryöpyttää tiedotteessaan hallitusta.
– Hallituksen vientimalli on suora hyökkäys sukupuolten välisen palkkatasa-arvon ja perustuslaillisen yhdenvertaisuuden edistämistä vastaan, Malm sanoo.
– Hallituksen ristiriitaisuus on räikeää: se väittää, ettei naisvaltaisia aloja sysätä palkkakuoppaan, mutta samaan aikaan se varmistaa, ettei kunta-alan vuoden 2022 palkkaratkaisu toistuisi. Hallitus ajaa tietoisesti naisvaltaiset alat palkkasementtiin, jotta ansaittuja palkankorotuksia ei enää nähtäisi. Vientimallilla sovittelijat pakotetaan pitämään palkat enintään yleisessä linjassa. Tämä on suoraa peliä työnantajien pussiin, hän jatkaa.
Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Virta käyttää tiedotteessaan värikästä kieltä.
– Jos hallitus viime syksynä näytti keskisormea ammattiyhdistysliikkeille niin nyt vuorossa näyttävät olevan jälleen naiset ja matalapalkkaiset naisvaltaiset alat. Sitä vihreät eivät hyväksy ja siksi olemme mukana tässä välikysymyksessä, Virta sanoo.
Hallituksen on vastattava välikysymykseen täysistunnossa 15 päivän kuluessa. Saatuaan vastauksen välikysymykseen eduskunta käy asiasta keskustelun, jonka päätteeksi äänestetään valtioneuvoston tai ministerin nauttimasta luottamuksesta.
LUE MYÖS:
Ex-pääministeri: Vientivetoinen palkkamalli on Ruotsin ay-liikkeen keksintö
”Vientimalli ei ole uhka naisten palkkakehitykselle”