Kokoomuksen kansanedustajat tyrmäävät opposition väitteet vesihuoltolain uudistamisesta.
Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) esimerkiksi väitti, että Petteri Orpon (kok.) hallitus ”jättää oven auki kunnallisen vesihuollon yksityistämiselle”. Samaa ovat väittäneet kansanedustajat SDP:stä ja vasemmistoliitosta.
Kansanedustaja Ville Valkosen (kok.) mukaan väite ei ole totta.
– Selvennys: vesihuoltoa ei olla yksityistämässä Levitetyt huhut ovat tuulesta temmattuja. Joku tolkku pitäisi olla oppositiopolitiikassakin, hän kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
– Ovatko keskustan ja muiden vasemmistopuolueiden ulostulot aiheesta opportunismia vai tietämättömyydestä kumpuavaa pölhöpopulismia, kysyy kansanedustaja Tere Sammallahti (kok.) tiedotteessaan.
– Opposition tarina kokoomuksesta myymässä vesihuoltoinfraa kiinalaisille suursijoittajille on toki raflaava ja tunteita herättävä. Totta se ei kuitenkaan ole, hän jatkaa.
Hallitusohjelman kirjauksen mukaan ”vesihuollon toiminta turvataan ja vesivarat pidetään kansallisissa käsissä”. Tätä hallitus tavoittelee vesihuoltolain uudistuksella, jonka mukaan kunnan on säilytettävä alueellaan oleva kunnan määräysvallassa oleva vesihuoltolaitos ja tukkuvesihuoltolaitos määräysvallassaan.
Samaa tavoitetta on ajanut myös Vesi on meidän -kansalaisaloite.
Helsingin Sanomien haastattelemien kansalaisaloitteen tekijöiden tulkinnan mukaan pelkkä kunnan määräysvalta vesiyhtiöissä ei kuitenkaan riitä, vaan omistuksien pitäisi olla täydellisesti kunnilla.
Kansalaisaloitteen vastuuhenkilöt ovat vasemmistoliiton aktiiveja.
Sammallahden mukaan eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta on vuonna 2021 asiasta laatimassaan mietinnössä ottanut kansalaisaloitteessa esitetyn toiveen huomioon.
– Mietinnössä tuodaan selvästi esille, että kategorinen vesihuoltoinfran pakkososialisointi tai myyntikielto eivät ole välttämättä juridisesti edes mahdollisia, eivätkä palvele monella tavalla järjestettyjä kuntien vesiyhtiöitä tai vesiosuuskuntia, hän kertoo.
Nykytilanteeseen verrattuna lainsäädäntö tiukkenee.
– Kuntien nykyinen määräysvalta vesilaitoksissa turvataan, kunnille annetaan etuosto-oikeus vesilaitoksissa ja yleisesti vesilaitosten omistamiseen liittyvä sääntely kiristyy. Näin ollen vesihuollon hallinnointi järjestetään niin, että määräysvalta pysyy suomalaisilla nyt ja tulevaisuudessa, Sammallahti rauhoittelee.