Harrastajien Asikkalasta löytämän asekätkennän aikaisen jemman sisällöstä osa on luovutettu Puolustusvoimien Sotamuseolle. Asiasta kertoo Hämeen poliisilaitos tiedotteessaan.
Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät ry löysi heinäkuussa maastosta Asikkalassa yhteensä 209 kivääriä ja niiden jäänteitä. Kiväärit olivat mallia M/27, jota käytettiin maavoimien peruskiväärinä 1920-luvulta talvisotaan asti.
Aseet olivat löytöhetkellä hyvin huonokuntoisia, mutta osasta aseita on ollut mahdollista saada esille tunnistetietoja. Löydetyt aseet on hyvin todennäköisesti piilotettu alueelle noin 80 vuotta sitten osana sota-ajan jälkeistä salaista aseiden hajavarastointioperaatiota, kertoo poliisilaitos.
Noin 20 löydetyistä aseista päätettiin säilyttää. Osa aseista luovutettiin Sotamuseolle marraskuun lopussa. Myöhemmin aseita tullaan luovuttamaan mahdollisesti myös Asikkalan kotiseutuyhdistys ry:lle näytteillepanoa varten. Loput huonokuntoiset aseet Puolustusvoimat on hävittänyt joulukuun alussa.
Etelä-Suomen Sanomat haastatteli kesällä Antti Iso-Lotilaa, jonka mukaan asekätkö oli hänen isänsä Aimo Iso-Lotilan tekemä. Poikansa mukaan Iso-Lotila oli tehnyt kätköt kahden muun miehen kanssa silloisen Iso-Lotilan sukutilan maille.
Aseet tulivat suoraan jatkosodan rintamalta, kun joukkoja vedettiin pois. Niitä jemmattiin myös vanhan puimalan alle ja aittoihin. Iso-Lotila oli kätkenyt myös siskonsa talon vintille viestintäjärjestelmän.
Kesällä löytynyt kätkö ei ollut ainoa lajiaan.
– Suohon upotettiin telamiinoja ja käsikranaatteja, harjun reunalle ammuslaatikoita, Antti Iso-Lotila kertoi kesällä. Mies muisti, miten kätköjä oli myös nostettu hänen lapsuudessaan.
Siitä, onko kesällä löytynyt pystykorvakätkö lajinsa viimeinen, ei ole tietoa.
Aimo Iso-Lotila oli jatkosodassa ylikersantti ja sodan jälkeen maanviljelijä, joka toimi Asikkalan valtuustossa kokoomuksen edustajana yhteensä 35 vuotta. Hän toimi myös valtuuston puheenjohtajana vuosina 1967–1976. Hän kuoli vuonna 1998.