F/A-18 -hävittäjä laukaisee AARGM-ER-ohjuksen harjoituksessa. / dote.osd.mil

Osuu vihollisen tutkaan 300 kilometrin päästä – tällainen on ilmavoimien uusi ohjus

AARGM-ER-ohjukset vahvistavat tulevien F-35A-hävittäjien iskukykyä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) ilmoitti kuluvalla viikolla valtuuttaneensa Puolustusvoimat hankkimaan AARGM-ER-ohjuksia F-35-monitoimihävittäjiin. Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi hankintaa istunnossaan 10. lokakuuta.

AGM-88G AARGM-ER (Advanced Anti-Radiation Guided Missile – Extended Range) -ohjuksia käytetään ilmavoimien tulevissa F-35A-monitoimihävittäjissä. Puolustusministerin mukaan hankinnalla täydennetään häivekoneiden suorituskykyä luomalla kyky iskeä erityisesti radiotaajuisia signaaleita lähettäviin maa- ja pintamaaleihin.

Hankinta sisältää ohjuksia, ohjelmistoja, varaosia, tarvikkeita, ohjekirjallisuutta ja dokumentaatiota, kuljetuspalveluita sekä valmistajan ja toimittajan koulutus-, korjaus- ja tukipalveluita vuosina 2024–2031.

Yhdysvaltain puolustusministeriön alaisen DSCA-viraston mukaan ulkoministeriön hyväksymä 500 miljoonan dollarin eli noin 460 miljoonan euron kauppa sisältää enintään 150 ohjusta.

– Esitetty kauppa kohentaa Suomen kykyä vastata nykyisiin ja tuleviin uhkakuviin vahvistamalla sen omaa puolustuskykyä ja varmistamalla yhteistoimintakyvyn Yhdysvaltain ja muiden liittolaismaiden kanssa. Suomella ei tule olemaan minkäänlaisia vaikeuksia tämän kaluston käyttöönotossa omiin asevoimiinsa. Kalustokauppa ei muuta alueen sotilaallista tasapainoa, DSCA:n tiedotteessa todetaan.

Lentoposti-sivuston mukaan uudentyyppisen suorituskyvyn tarve tunnistettiin jo HX-hankkeen kilpailutusvaiheen aikana. Yhdysvaltain ilmavoimat, laivasto ja merijalkaväki käyttävät asejärjestelmää F/A-18 Super Hornet, EA-18G Growler sekä F-35A, F-35B ja F-35C -hävittäjissä. Aiempaa pienemmän kokonsa vuoksi se mahtuu myös F-35-hävittäjien sisäiseen asesäiliöön.

Reilun 360 kilogramman ohjus lentää kohteeseensa yli kahden Machin nopeudella eli noin 2 500 kilometrin tuntivauhdilla. Alun perin Texas Instruments -yhtiön suunnittelema AGM-88 HARM -ohjus hakeutuu tutkajärjestelmien lähettämiin elektronisiin signaaleihin.

Yhdysvallat on toimittanut asejärjestelmää Ukrainan tueksi vuodesta 2022 lähtien. Pitkän kantaman version kiinteää ajoainetta käyttävä moottori kaksinkertaistaa sen kantaman noin 300 kilometriin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)