Donald Tusk puhumassa Puolan parlamentille. AFP / LEHTIKUVA / WOJTEK RADWANSKI

Ottawan sopimuksesta ehkä irtaannutaan – mutta entä Dublinin sopimus?

Puola haluaa Euroopan maiden ymmärtävän sotilaallisen voiman merkityksen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolan pääministeri Donald Tusk on pitänyt esillä maan irtautumista jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Viime viikolla kerrottiin myös, että sopimuksesta irtautumisesta on aloitettu valmistelut.

Kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) mukaan Puolan ilmoitus Ottawan sopimuksesta irtaantumiseksi ei tullut yllätyksenä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Asiaa on valmisteltu kaikissa Venäjän vastaista rajaa omaavissa Nato-maissa meidän puolustusvoimain komentajan Janne Jaakkolan avattua asian. Meillä jo aiemmin asiasta käynnistettiin valmistelutyö kesällä 2024 puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) toimesta. Tämän selvityksen on tarkoitus valmistua nyt lähikuukausina ja sen jälkeen teemme päätöksiä, Heinonen kirjoittaa blogissaan.

Heinosen mukaan asiaa voidaan varmasti lähestyä ainakin kahdesta kulmasta eli päätös voi olla sotilaallinen tai poliittinen.

– Oma kantani on absolut [ehdottoman] selvä eli maamme tulee irtaantua välittömästi Ottawan sopimuksesta ja ottaa käyttöön kaikki tarvittavat keinot Venäjän uhkan pysäyttämiseksi ja torjumiseksi, Heinonen kirjoittaa.

Puolan pääministeri Donald Tusk nosti esille myös maan mahdollisen irtautumisen niin sanotusta Dublinin sopimuksesta [Rypäleaseiden kieltosopimus, CCM]. Se on vuonna 2010 voimaan tullut sopimus, joka kieltää rypäleaseiden käytön. Tätä Heinonen pitää Tuskin puheen suurimpana uutisena.

– Puola on jo aiemmin tehnyt päätöksen korottaa puolustusmäärärahansa 4,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta tänä vuonna. Lukema on näin Nato-maista korkein ja Tusk onkin pitänyt välttämättömänä nostaa tasoa kohti Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpinkin esillä pitää viittä prosenttia. Tusk totesikin hyvin, että ”nykyään Euroopasta ei puutu taloudellista voimaa, eikä ihmisiä, vaan vain uskoa siihen, että olemme globaali valta”, Heinonen viittaa Tuskin puheeseen.

Tuskin kannanottojen tarkoituksena on lisätä Euroopan maiden sotilaallista voimaa. Hänen tarkoituksenaan on saada myös muut Euroopan maat ymmärtämään sotilaallisen voiman merkityksen nykyisessä maailmantilanteessa.

– Tuskin mukaan Euroopalla on potentiaalia, mutta siltä puuttuu vielä poliittinen tahto, Heinonen toteaa.

Myös Suomi on allekirjoittanut ja ratifioinut rypäleaseiden kieltosopimuksen. Toistaiseksi Suomessa ei olla käyty laajaa keskustelua sopimuksesta irtaantumiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS