Oudot miehet vartioivat hautausmaita – venäläissotilaiden kuolemia tutkivien kimppuun käydään

Kansainvälisen journalistijärjestön mukaan Ukrainan sodan venäläisuhreja tutkivien toimittajien kimppuun on hyökätty useita kertoja Venäjällä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansainvälisen toimittajien turvallisuutta ja oikeuksia valvovan CPJ:n (Committee to Protect Journalists) Moskovan kirjeenvaihtaja Elena Milashina kertoo järjestön verkkosivuilla toimittajien joutuneen Venäjällä systemaattisten hyökkäysten kohteeksi elokuun lopusta alkaen.

Milashinan mukaan valtaosa pahoinpitelyjen, uhkailun ja estelyn kohteeksi joutuneista toimittajista yritti tutkia väitetysti Ukrainassa kuolleiden venäläissotilaiden hautajaisia.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt sotilaallisen läsnäolonsa Ukrainassa. Silti mediassa on levinnyt yhä enemmän ja enemmän tarinoita mystisistä sotilashautajaisista.

Silminnäkijöiden mukaan Ukrainassa kuolleita sotilaita on jopa haudattu salassa öisin.

CPJ kertoo, että Ukrainassa menehtyneiden omaisia on myös painostettu pysymään vaiti läheistensä kohtaloista.

Milashina kertoo, että toimittajia on ahdisteltu etenkin Pskovissa.

Kaupunki on Venäjän armeijan 76. laskuvarjojääkäridivisioonan asemapaikka. Divisioonan sotilaiden kerrotaan osallistuneen Ukrainan taisteluihin.

CPJ:lle puhuneet toimittajat ovat kertoneet tuntemattomien miesten vartioivan hautausmaita.

Eräs kuvausryhmä sai ”vartijoiden” hyökkäyksen videolle (alla). Kaksi kasvojaan peitellyttä siviilivaatteista miestä viilsi toimittajien auton renkaita ruuveilla ja yritti iskeä ajoneuvon lasin rikki. Miehet komensivat toimittajia poistumaan hautausmaalta.

Tiedot pyyhittiin elektronisesti

Myös länsimedian toimintaa on pyritty rajoittamaan.

Sotilaiden kuolemia selvittänyt Britannian yleisradioyhtiö BBC:n ryhmä joutui hiljattain väkivaltaisen iskun kohteeksi Astrakhanissa. Ryhmän kuvaaja pahoinpideltiin ja hänen kameransa tuhottiin.

Toimittajien keräämä materiaali pyyhittiin elektronisesti samaan aikaan, kun he olivat tekemässä rikosilmoitusta paikallisella poliisiasemalla.

BBC on tehnyt tapauksesta virallisen valituksen Venäjän viranomaisille. Hyökkäystä tutkitaan tavallisena ryöstönä.

”Hyökkäykset alkoivat kun Pskovskaja Gubernija julkaisi juttusarjan, jossa kerrottiin, että 76. laskuvarjojääkäridivisioonan sotilaita olisi lähetetty salaa Itä-Ukrainaan ja että he olisivat osallistuneet aktiivisesti konfliktiin separatistien puolella”, Milashina kirjoittaa.

Milashinan mukaan lehden kustantajan ja oppositiopoliitikon Lev Shlosbergin kimppuun käytiin elokuun lopussa. Pskovskaja Gubernija oli hiljattain kertonut jopa sadan pskovilaissotilaan kuolleen Ukrainassa viimeisen kuukauden aikana. Jutussa lainattiin nimettömiä laskuvarjosotilaita.

”Jouduin pahoinpitelyn uhriksi pari päivää reportaasin jälkeen. Tuntemattomat hyökkääjät kävivät kimppuuni takaapäin ja hakkasivat minut. Menetin tajuntani”, edelleen sairaalassa toipuva Shlosberg kertoi Milashinalle.

Shlosberg oli matkalla tapaamaan lehtensä toimittajaa Aleksei Semjonovia, jonka oli määrä toimittaa hänelle uutta tietoa sotilaskuolemista.

Semjonovin tiedot julkaistiin iskusta huolimatta.

Hyökkäyksiä ympäri Venäjää

CPJ:n Milashinan mukaan BBC:n ryhmään ja Shlosbergiin kohdistuneet iskut eivät olleet ainoita. Ainakin seitsemää Pskovin laskuvarjojääkärien väitettyjä kuolemia tutkivaa toimittajaa on ahdisteltu ja uhkailtu.

Sama ilmiö on GDF-kansalaisjärjestön (Glasnost Defense Foundation) mukaan toistunut muuallakin Venäjällä.

”Saimme yksin elokuussa hälyttäviä tietoja journalistien toiminnan häirinnästä Rostovista, Kalugasta, Rjazanista, Pskovista ja muilta alueilta”, GDF:n puheenjohtaja Aleksei Simonov kertoo.

Simonov pitää toimintaa systemaattisena. Hänen mukaansa toimittajien työn estämisessä on kyse maan hallinnon salaiseksi julistaman tiedon suojelemisesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)