Yhä harvemman ihmisen kerrotaan laittavan älypuhelimensa turvaksi suojakuorta tai näytön suojakalvoa.
Laitteet näyttävät monien mielestä paremmalta ilman suojaa, ja niitä voi olla mukavampi pitää kädessä. Valmistajien mukaan viime vuosien mallit on tehty aiempaa kestävämmäksi, eli ne eivät hajoa pudotessaan yhtä herkästi.
BBC:n haastattelemien valmistajien ja asiantuntijoiden mukaan asia todella on näin, vaikka matkapuhelimet eivät silti ole immuuneja vaurioille.
Viime aikoina on jopa keskusteltu siitä, onko suojattoman puhelimen käyttämisestä tullut eräänlainen statussymboli. Henkilö käytännössä ilmaisee, että hänellä on varaa korvata rikkoontunut laite. Toki vakuutuskin maksaa osan.
Blast Radion toimitusjohtaja Yousef Ali sanoo pitävänsä outona, että tuhannen euron luksuslaitteen ostanut henkilö koskettaisi päivät pitkät laadukkaan materiaalin sijasta 30 euron muovisuojaa.
– Se on kuin laittaisi muovisuojan sohvalle säästääkseen kangasta. Minulla on myös kalliit housut, joten pitäisikö minun käyttää ylimääräisiä housuja niiden suojaamiseksi? Mihin kaikkialle tätä pitäisi soveltaa, Ali kysyy.
Tilastojen perusteella suurin osa älypuhelinten vaurioista kohdistuu näyttöön. Vuonna 2024 Allstate-vakuutusyhtiö kirjasi vahinkoilmoituksia 78 miljoonalta amerikkalaiselta. Tämä oli yhdeksän miljoonaa ilmoitusta vähemmän kuin vuonna 2020, mikä voi viitata puhelinten vahvistumiseen.
BBC:n käyttötestin perusteella suojakuori ei ole enää nykyään välttämätön, jos käyttäjä on valmis hyväksymään tietyn riskimäärän. Kalliin puhelimen suojaaminen voi kuitenkin tuoda mielenrauhaa ja olla monille esteettisesti miellyttävä valinta.