Solidaarisuusveroa kertyi vuonna 2022 noin 108 miljoonaa euroa., LEHTIKUVA / EELIS BERGLUND

Pääekonomistit HS:ssa: Solidaarisuusvero voitaisiin poistaa

Hallitus nosti solidaarisuusveron alarajan 150000 euroon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Solidaarisuusvero olisi voitu poistaa kokonaan, koska se ei luultavasti ole lisännyt verotuottoja, kirjoittavat Veronmaksajain keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola ja Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Hallitus nosti solidaarisuusveron alarajan 150000 euroon tämän vuoden alusta. Viime vuonna alaraja oli 85800 euroa.

Pääekonomistit muistuttavat, että solidaarisuusveron piiriin kuuluvien palkansaajien marginaaliveroaste on ollut hyvin korkea, jopa 59 prosenttia. Tulojen noustessa sadalla eurolla verot nousevat 59 euroa ja nettotulo vain 41 euroa. Solidaarisuusveron vaikutus on tässä noin kaksi euroa.

– Kun veroaste on näin korkea, verotuksen käyttäytymisvaikutusten ei tarvitse olla erityisen suuria, jotta työpanoksen kasvu ja tulojen nousu kasvattaisivat verotuottoja enemmän kuin pienehkö marginaaliveron kevennys, he kirjoittavat.

Vuonna 2022 solidaarisuusveroa maksoi 122 000 henkilöä, joiden verotettava ansiotulo oli keskimäärin noin 127000 euroa. Solidaarisuusveroa kertyi noin 108 miljoonaa euroa.

– Jos tällaisen joukon verotettava tulo kasvaisi noin prosentin, vuosiansiot nousisivat henkeä kohti keskimäärin 1270 euroa ja lisätuloja kertyisi kaikkiaan 155 miljoonaa euroa. Jos näihin lisätuloihin kohdistuisi yhä noin 57 prosentin marginaalivero, palkkaverojen tuotto kasvaisi lähes 90 miljoonaa euroa. Solidaarisuusveron poiston valtion kassaan iskemä lovi – 108 miljoonaa euroa vuonna 2022 – tulisi miltei umpeen kurotuksi. Lisäksi kulutusverojen tuotot kasvaisivat, kun solidaarisuusveroa maksanut palkansaaja kuluttaisi kasvaneita nettotulojaan, kirjoittajat havainnollistavat.

Kirjoittajien mukaan hallitus on ottamassa takapakkia, kun ensi vuodelle palkkaverotuksen progressio jyrkkenee ja korkeimmat marginaaliveroprosentit nousevat.

– On vaikea uskoa, että nämä muutokset loisivat työtä ja innovaatioita tai edes rahaa julkiseen talouteen. Pikemminkin ne kannustavat vapaiden pitämiseen ja yritysjärjestelyihin, ekonomistit perustelevat.

– Ylimmät marginaaliverot ovat niin korkeita, ettei niiden kohtuullistamisesta seuraavaa ahkeruutta ja tuottavuutta ole syytä pitää haitallisena – varsinkin, kun verotuotot voivat jopa nousta, Kirkko-Jaakkola ja Kotamäki kirjoittavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)