Paavo Lipponen: Talouden kehityksestä tehty SDP:n vastaista tarinaa

Entinen pääministeri arvostelee hallitusta haastavaa kokoomuksen linjaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomus aikoo tehdä välikysymyksen, jos talouden syöksykierrettä ei saada oikenemaan ja riittäviä työllisyyspäätöksiä ei tehdä. Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan hallitus ei voi jatkaa, jos se ei kykene tarpeellisiin uudistuksiin.

Entisen pääministerin Paavo Lipposen (sd.) mielestä kokoomuksen ”kauhuskenaariopropagandassa huipentuu porvareiden pitkään jatkunut ryöpytys, jossa elinkeinoelämän eräät johtajat ovat myös kunnostautuneet”.

− Suomen poliittisesta ja taloudellisesta kehityksestä on tehty valheellista, SDP:n ja ammattiyhdistysliikkeen vastaista tarinaa, hän kirjoittaa Demokraatin kolumnissaan.

Lipposen mukaan Suomen kilpailukyky alkoi 2000-luvun alkuvuosikymmenellä heiketä kokoomuksen hallitusvastuun aikana.

− Kokoomus meni vuoden 2007 eduskuntavaaleihin Sari Sairaanhoitaja -teemalla, ja työnantajat ilmoittivat, että keskitettyjen työehtosopimusten aika oli ohi, vain liittokohtaiset ovat mahdollisia. Pääministeripuolue kokoomus ja työnantajat saivat mitä kerjäsivät: kaikki ammattiliitot vaativat reippaita korotuksia, jotka ulosmitattiin liittokohtaisissa sopimuksissa.

− Tuo porvarillisen populismin ja opillisen jäykkäniskaisuuden riemuvoitto johti siihen, että kilpailukykyä jouduttiin lopulta hakemaan hikisellä kiky-sopimuksella.

Paavo Lipponen sanoo varoittaneensa keskustaa kesäkuussa 2015, ”että kaikenlaiset ay-liikkeen ruttaamisyritykset ovat tuomittuja epäonnistumaan”.

− Elinkeinoelämässä ajateltiin, että SDP:n vaalitappiota piti käyttää hyväksi ja tehdä työmarkkinoilla vallankaappaus. Pääministerinä korostin, että eurossa pitää elää niin kuin eurossa pitää. Kolmikannan merkitys kasvaa. Ruotsi jäi, vastoin pääministerinsä kantaa, euron ulkopuolelle, mutta naapurissa on eletty niin kuin eurossa pitää, Lipponen sanoo.

Kesällä 2015 ay-liike oli hänen mukaansa valmis keskustelemaan niin sanotusta Suomen mallista.

− Mikä oli Ruotsin malli, jonka mukaan avoin sektori asettaa palkkanormin. Kun se on määritelty, linja ajetaan Ruotsissa keskitetysti läpi kaikilla toimialoilla. Vasta vuoden 2016 alussa keskustan johto tuli järkiinsä ja päästiin tuon mallin pohjalta neuvottelemaaan, tuloksena kiky.

− Kykypuolueen uho ja elinkeinoelämän klaveerilla tramppaaminen on samaa älytöntä kampanjaa. Sen vastakohtana ay-liike on maltillinen, ja pääministeri, jolle lyötiin heti kättelyssä propagandistisesti vasemmistolaisuuden leima, korostetun pragmaattinen, Lipponen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)