Venäjä on tiettävästi tuhonnut Hersonin Kahovkan padon ja Ukrainan presidentin kanslian mukaan sen seurauksena aiheutuu valtava luonnonkatastrofi, jolla tulee olemaan myös merkittäviä maailmanlaajuisia vaikutuksia.
Kahovkan tekojärvi on yksi Euroopan suurimpia ja sen tilavuus on yli 18 kuutiokilometriä. Padon räjäytys jättää Venäjän miehittämän Hersonin eteläosan ja Krimin niemimaan ilman vettä.
Asiantuntijat ovat arvioineet, että padon tuhoaminen voi vaikuttaa myös Zaporižžjan ydinvoimalaitoksen jäähdytykseen.
Säteilyturvakeskus STUK kertoo, ettei padon sortuminen vaikuta suoraan ydinvoimalan reaktoreiden jäähdyttämiseen.
– Reaktorit ovat turvallisessa tilassa. Välitöntä säteilyvaaraa ydinvoimalaitoksessa ei ole, STUK kirjoittaa Twitterissa.
Säteilyturvakeskus myös lisää, ettei suomalaisten tarvitse varautua mahdollisesti Ukrainassa tapahtuviin ydinvoimalaonnettomuuksiin.
– Mikään Ukrainassa radioaktiivisiin materiaaleihin tai ydinvoimalaitoksiin liittyvä onnettomuus tai vahingonteko ei myöskään voi aiheuttaa tilannetta, jonka takia Suomessa tarvitsisi suojautua säteilyltä, STUK kirjoittaa verkkosivuillaan.
Ukrainan kaikki neljä ydinvoimalaitosta Hmelnytskyi, Rivne, Zaporižžja ja Etelä-Ukraina ovat kaikki riittävän kaukana Suomesta, eikä ne aiheuta välitöntä vaaraa Suomeen. Ydinvoimalaitoksissa on yhteensä 15 reaktoria.
Onnettomuus tai vahingonteko käytössä olevassa ydinvoimalaitoksessa Ukrainassa voi aiheuttaa paikallisesti suuret päästöt, mikäli reaktoria ympäröivä suojarakennus samalla vaurioituisi. Radioaktiiviset aineet voivat saastuttaa laitoksen ympäristöä ja lähellä laitosta ihmiset voivat sairastua säteilystä ja radioaktiivisista aineista.
– Radioaktiivisia aineita ei kuitenkaan leviäisi merkittäviä määriä yli 200 kilometrin etäisyydelle onnettomuuspaikasta. Vaikka Ukrainan käytössä olevat ydinvoimalaitokset vaurioituisivat pahoinkin, vakavat säteilyvaikutukset eivät yltäisi Suomeen, STUK kertoo.
Säteilyturvakeskus painottaa, ettei Tšernobylissä tapahtunutta onnettomuutta pysty voimalalaitoksista syntymään. Ukrainan ydinvoimalaitokset ovat perusrakenteeltaan vastaavanlaisia vesijäähdytteisiä laitoksia kuin Loviisan ydinvoimalaitos Suomessa.
– Samanlainen onnettomuus kuin Tšernobylissä vuonna 1986 ei niissä ole mahdollinen. Tšernobylin reaktorissa oli hidasteena grafiittia, jonka palaminen nosti radioaktiivisia aineita korkealle ilmaan ja sitä myöden niitä levisi ilmavirtausten mukana hyvin laajalle alueelle.
Suomen viranomaiset suosittelevat, että kotien lääkekaapeista löytyy varmuuden vuoksi joditabletteja mahdollisen säteilyonnettomuuden varalta. Ukrainan tilanne ei ole vaikuttanut tähän suositukseen eikä mitään erityistä syytä hankkia joditabletteja nyt ole. Joditablettia ei saa ottaa ilman viranomaisten ohjetta. Joditablettia ei tule koskaan ottaa varmuuden vuoksi, sillä on tärkeää ottaa joditabletti oikeaan aikaan
LUE MYÖS:
Professori: Nämä seikat kertovat Venäjän räjäyttäneen padon | Verkkouutiset
Evp-kenraali: Padon tuholla valtava vaikutus Ukrainan hyökkäykseen | Verkkouutiset
Video näyttää padon tuhon – vesimassat vyöryvät kyliin | Verkkouutiset
Kahovkan padon murtuminen #Ukraina'ssa ei vaikuta suoraan Zaporizzjan ydinvoimalaitoksen reaktoreiden jäähdyttämiseen. Reaktorit ovat turvallisessa tilassa. Välitöntä säteilyvaaraa ydinvoimalaitoksella ei ole. #STUK seuraa tilannetta.
— STUK – Säteilyturvakeskus (@STUK_FI) June 6, 2023