Tilastokeskus on julkistanut uudet teollisuuden tilaus- ja tuotantoluvut. Teollisuusyritykset pyrkivät kasvuun uhkien keskellä, toteaa Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom.
Teollisuuden uusien tilausten arvo oli marraskuussa 21 prosenttia vuoden takaista suurempi. Tammi-marraskuun aikana uudet tilaukset vähenivät 1,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
– Tämä Suomen teollisuudelle ensimmäinen kahden perättäisen kasvukuukauden jakso sitten syksyn 2022. Loivaan nousuun kääntyneet teollisuusyritysten odotukset alkavat vähitellen näkyä myös tilausluvuissa, kun Suomen teollisuuden kasvunäkymät saavat tukea laskeneesta korkotasosta, Ohlsbom sanoo tiedotteessa.
Tilaukset kasvoivat eniten marraskuussa metalliteollisuudessa. Tilastokeskus muistuttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä, sillä arvoltaan suuretkin uudet tilaukset kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.
Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi marraskuussa 1,4 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 3,2 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Tuotanto kasvoi marraskuussa Tilastokeskuksen mukaan lähes kaikilla päätoimialoilla verrattuna lokakuuhun.
– Pahin alho vaikuttaa olevan takana päin myös teollisuustuotannossa. Positiivisesta loppuvuodesta huolimatta teollisuusyritysten näkymää varjostavat edelleen monet negatiiviset riskit. Donald Trumpin lietsoma kauppa- ja geopoliittinen epävakaus, Saksan teollisuuden ongelmat ja Lähi-idän tilanne heijastuvat myös Suomen talouteen, Ohlsbom varoittaa.
Hän jatkaa, että muualta Euroopasta on saatu viime kuukausina talouden positiivisen käänteen viivästymisestä kertovia uutisia.
– On varauduttava siihen, että euroalueen teollisuuden ongelmat ovat rakenteellisia, jolloin Euroopan teollisuustuotannon heikko vire ei olisikaan niin väliaikaista kuin on toivottu. Eurotalouden pitkittyvät vaikeudet vaikuttavat luonnollisesti myös Suomen talousnäkymiin.
– Hitaan talouskasvun lisäksi Euroopan maaperällä jatkuva sota, poliittinen turbulenssi ja Trumpin sääntöperusteista kansainvälistä järjestelmää horjuttavat puheet tarkoittavat epävarmuuden ja vaikean markkinatilanteen jatkumista myös suomalaisille teollisuusyrityksille, Ohlsbom tiivistää.