Maailmanlaajuisen pandemian aiheuttaneen koronaviruksen alkuperä on edelleen osin hämärän peitossa.
Vallitseva käsitys on, että mahdollisesti lepakoista lähtenyt patogeeni hyppäsi ihmiseen ja alkoi levitä Kiinassa Wuhanin eläintorin ympäristössä loppuvuodesta 2019. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyysi virkakautensa alussa maan tiedustelupalveluita selvittämään asiaa. Mitään varmaa vastausta ei saatu osin siksi, että Kiina ei ole jakanut avoimesti pandemian alkuhetkiä koskevia tietoja.
Liittovaltion poliisi FBI poikkesi muista virastoista arvioidessaan kohtuullisella varmuudella, että virus olisi karannut kiinalaisesta laboratoriosta.
Wall Street Journal -lehden selvityksen mukaan tiedustelualalla vallitsi tiedettyä suurempi erimielisyys siitä, mitä Valkoiselle talolle koottuun raporttiin tulisi ottaa mukaan. FBI:n kanssa samoilla linjoilla oli kolme tutkijaa, jotka työskentelivät puolustusministeriö Pentagonin alaiselle Defense Intelligence Agency (DIA) -virastolle.
Heidän johtopäätöksensä oli, että SARS-CoV-2-virusta oli manipuloitu laboratoriossa osana riskialtista tutkimusta. Tätä ei mainittu loppuraportissa, koska DIA:n kokonaisarvio oli erisuuntainen. DIA aloitti viime keväällä sisäisen selvityksen siitä, sivuutettiinko tutkijoiden lausunnot asiattomalla tavalla. On epäselvää, jatkuuko selvitys vielä, tai mitkä sen mahdolliset johtopäätökset olivat.
Koronaviruksen aiheuttama pandemia johti yli seitsemän miljoonan ihmiseen kuolemaan eri puolilla maailmaa. Monet päättäjät kaipaavat Yhdysvalloissa uusia tutkimuksia sen alkuperästä.
Presidentti Donald Trump sanoi jo toukokuussa 2020 saaneensa näyttöä siitä, että virus olisi päässyt liikkeelle kiinalaisesta laboratoriosta. Hänen mukaansa tiedot olivat liian arkaluontoisia julkaistaviksi. Vielä pandemian alkuvaiheessa puheita laboratoriovuodosta kutsuttiin salaliittoteoriaksi, jonka pelättiin vaarantavan kansainvälisen yhteistyön taudin hoidossa.
Pohjois-Carolinan yliopiston professori Ralph Baric oli työskennellyt lepakoiden koronaviruksiin erikoistuneen Shi Zhenglin kanssa, joka työskenteli Wuhanin virustutkimuslaitoksessa. Ralph Baric sanoi kongressin kuulemisessa, että laitoksen tutkimuskäytännöt olivat vastuuttomia. Laboratoriossa ei ollut hänen mukaansa riittäviä turvatoimia patogeenien leviämisen estämiseksi.
FBI:n asiantuntijat nostivat esiin havainnon, jonka mukaan pandemian aiheuttanutta koronavirustyyppiä esiintyi vuoristoisessa Yunnanin maakunnassa Kiinan länsiosissa eikä Hubein maakunnassa, jossa Wuhan sijaitsee. Jos virus olisi levinnyt lepakosta toiseen eläimeen ja sen jälkeen ihmiseen, olisi varhaisia tautitapauksia pitänyt esiintyä näiden maakuntien välisellä valtavalla alueella.
Yunnanin ja Wuhanin etäisyys on noin 1 500 kilometriä. Alueella on satoja miljoonia ihmisiä ja tuhansia eläintoreja.
Defense Intelligence Agencyn tutkijoiden tekemän geneettisen analyysin mukaan ihmistartuntoja vauhdittanut viruksen piikkiproteiini oli kehitetty keinotekoisesti Wuhanin laboratoriossa tekniikalla, jota oli esitelty vuonna 2008 julkaistussa kiinalaistutkimuksessa. Kiinalaisten ilmeisenä tavoitteena oli selvittää, voisiko virus tarttua ihmisiin.
FBI:n mikrobiologian tutkija Jason Bannan kehottaa tutkijoita arvioimaan uudelleen viruksen alkuperää koskevia tietoja.
– Tiedusteluyhteisön sivuuttamia tietoja pitää arvioida uudelleen, Bannan sanoo WSJ:lle.