Pakettien lajittelua. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pakettivyöry Kiinasta valtavassa kasvussa

Kaupan liitto vaatii EU:lta toimia kilpailuongelman korjaamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen tulli on hiljattain julkaissut viime vuotta koskevat tilastotiedot EU:n ulkopuolisista alle 150 euron lähetyksistä.

Tullin mukaan vuonna 2024 EU:n ulkopuolelta tuli Suomeen 28,2 miljoonaa lähetystä, kun vuotta aiemmin lukumäärä oli 3,6 miljoonaa lähetystä. Lähetysten määrä kasvoi 678 prosenttia. Kasvun taustalla on ennen kaikkea kiinalaisten lähetysten määrän kasvu, joka oli 823 prosenttia. Kaikista EU:n ulkopuolelta tulleista lähetyksistä 98 prosenttia tuli Kiinasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vaikka kasvu on ollut hurjaa, se ei kuitenkaan anna koko kuvaa EU:n ulkopuolisen verkkokaupan euromääräisestä koosta. Esimerkiksi verojen maksua helpottavaan IOSS-järjestelmään kuulumattomien myyjien lähetysten arvo voidaan ilmoittaa todellista pienemmäksi maahantuonnin yhteydessä.

Kaupan liiton mukaan pakettimäärien kasvu tuo tulleessaan merkittäviä yhteiskunnallisia ongelmia. Lukuisat koeostot ovat osoittaneet, että EU:n ulkopuolisilla alustoilla myydään tuotteita, jotka eivät täytä EU:n tuoteturvallisuusvaatimuksia, esimerkiksi kemikaalimäärien osalta.

– Tämä vaarantaa sekä kuluttajien turvallisuuden että kiertotalouden toimintamallit, jos uudelleenkäyttöön tai materiaalikiertoon päätyy vaarallisia aineita sisältäviä tuotteita, Kaupan liiton toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo tiedotteessa.

Pakettivyöry aiheuttaa hänen mukaansa merkittävän markkinavääristymän. EU:n ulkopuolisilla alustoilla tuotteitaan myyvät yritykset laiminlyövät usein jätehuoltomaksut, joista myös valvova viranomainen on kantanut julkisuudessa huolta.

– Kun kiinapakettien tuoteturvallisuusvaatimuksista ei välitetä ja kierrätysmaksut jäävät hoitamatta, heikentää se entisestään vastuullisesti Suomessa toimivien kaupan yritysten kilpailuasetelmaa, Luoto toteaa.

Lisäksi alle 150 euron lähetykset EU:n ulkopuolelta on vapautettu tullista, mutta samalla suomalaiset kaupat joutuvat maksamaan maahantuomistaan tuotteista täyden tullin.

Kiinapakettien vyöryllä voi olla Kaupan liiton mukaan vaikutusta myös valtion verotuloihin. Kaupan alan maksamat arvonlisäverotulot ovat päättyneenä vuonna pienentyneet, vaikka yleisen arvonlisäveron tasoa korotettiin viime syyskuussa. Tämä on merkittävää, koska kaupan yritykset vastaavat noin puolesta koko arvonlisäkertymästä.

EU:lta vaaditaan toimia

Kiinalaisten markkinapaikkojen epäreilujen kilpailuetujen myötä räjähdysmäisesti kasvaneet pakettimäärät huolestuttavat myös muissa EU-maissa. Ongelma on Kaupan liiton mukaan koko Euroopan laajuinen, ja siksi ongelmaan tulee löytää ensisijaisesti EU-tason ratkaisu.

– Kannatamme Kaupan liitossa vapaata kilpailua, mutta samalla vaadimme samoja pelisääntöjä kaikille yrityksille. EU:n ulkopuoliseen etäkauppaan ja verkkoalustoihin liittyvät ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosia. Komission toimet ovat olleet tähän mennessä täysin riittämättömiä. Peräänkuulutamme komissiolta ryhtiliikettä ja pikaisia toimia kilpailuongelman korjaamiseksi. Lisäksi on tärkeää, että myös Suomen hallitus kirittää komissiota ripeisiin toimiin, Luoto vaatii.

Myös kansallisia toimia voidaan hänen mukaansa tehdä ongelmaan puuttumiseksi. Kaupan liitto pitää Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) esittämää etäkaupan tehovalvontakampanjaa kannatettavana.

Kaupan liiton mukaan keskeisimmät keinot ongelman ratkaisemiseksi ovat alustojen asettaminen vastuuseen myymistään tuotteista ja niiden velvoitteidenmukaisuudesta sekä komission toimivallan kasvattaminen markkinavalvonnassa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS