Yleisille paikoille ja luontoon jätettyjen pullojen ja tölkkien kerääminen on hyvä tapa siivota ympäristöä. Samalla sillä voi tienata itselleen pientä lisätuloa, sillä maastoon jätetyt pullot ja tölkit ovat käytännössä ilmaista rahaa kerääjälleen.
Moni pullojen ja tölkkien kerääjä ei kuitenkaan tule huomanneeksi yhtä asiaa: niistä pitäisi maksaa veroa.
Pulloja ja tölkkejä keräämällä saadut tulot ovat sellaisia, joista lain mukaan pitäisi tehdä ilmoitus verottajalle. Pullo- ja tölkkipantit verotetaan muuna ansiotulona.
Siihen ei kuitenkaan ole olemassa yksiselitteistä euromääräistä vastausta, kuinka suuri osuus pullo- ja tölkkipanteista pitäisi maksaa veroina. Verojuristi Miika Härkönen Veronmaksajain keskusliitosta huomauttaa, että asia riippuu henkilön muista tuloista ja tuloprosentista.
– Jos henkilöllä ei ole mitään muita veronalaisia tuloja tai etuuksia, hänen pitäisi käytännössä kerätä pulloja ja tölkkejä yli 14 000 euron edestä ennen kuin veroa alkaisi kertymään, Härkönen toteaa Verkkouutisille.
Käytännössä kyse olisi todella suurista määristä. Esimerkiksi yhden tölkin pantti on 15 senttiä. Jotta henkilö voisi kerätä tölkkejä 14 000 euron edestä, hänen pitäisi kerätä niitä yhteensä reilusti yli 90 000 kappaletta.
Jos henkilöllä on muita tuloja, kuten säännöllisiä ansiotuloja, maksukynnys voi täyttyä aikaisemminkin. Tarkkaa rajaa on mahdotonta sanoa, sillä se riippuu monista tekijöistä.
– Jos henkilön palkka on esimerkiksi 3 000 euroa kuukaudessa ja hän kerää pulloja tai tölkkejä tuhannella eurolla, niin käytännössä siitä tuhannesta eurosta pitäisi mennä 400 euroa, sillä marginaaliprosentti lisätulojen osalta nousisi hänellä niin korkeaksi.
Jotta henkilö saisi pulloja ja tölkkejä keräämällä aikaan tuhannen euron lisätulot, se vaatisi hyvin suuren määrän keräämistä. 15 sentin tölkkipanteilla se tarkoittaisi peräti yli 6 500 tölkin keräämistä. On sanomattakin selvää, että tällainen määrä ei täyty esimerkiksi sillä, että poimii satunnaisesti kävelylenkillä vastaan tulleet pullot ja tölkit mukaansa ja palauttaa ne kauppaan.
Asiassa kannattaa kuitenkin muistaa, että itse maksetuista pulloista ja tölkeistä saaduista panteista ei tarvitse maksaa veroa. Tämä johtuu siitä, että henkilö on maksanut pantin jo juomapakkauksen ostovaiheessa. Verot pitäisi maksaa vain sellaisista pulloista ja tölkeistä, joita ei ole itse ostanut.
Valvonta on olematonta
Pullo- ja tölkkipanttien verotus on monelta kantilta mielenkiintoinen asia. Vaikka kyse on lain mukaan verotettavasta lisätulosta, harva kuitenkaan ilmoittaa tuloja verottajalle. Verottaja ei myöskään millään tavalla erikseen tarkkaile pullo- ja tölkkipanttien verotusta.
– Asiaa on vaikea valvoa. Pullo- ja tölkkipantit maksetaan käteisenä eikä niiden yhteydessä kysellä henkilöpapereita.
Toinen syy asian olemattomaan valvontaan on se, että usein pullo- ja tölkkipanteista saadut tulot ovat olemattomia verotuksen kannalta. Siksi Verohallinto ei ole nähnyt tarpeelliseksi panostaa niiden valvontaan.
– Verotuksen kannalta asialla voisi olla merkitystä lähinnä silloin, jos panteista saisi niin suuria tuloja, että se alkaisi näkymään selvästi henkilön elintasossa. Silloin kerättyjen pullojen ja tölkkien määrän pitäisi kuitenkin olla niin suuri, että yksittäinen ihminen tuskin edes pystyisi keräämään sellaisia määriä.
Esimerkkinä järjestelmällisestä pullojenkeruusta ovat Härkösen mukaan esimerkiksi kesäfestivaalien pullonkeräykset. Niillä kokoon voi saada tuntuviakin summia.
– Toisaalta yleensä festivaaleilla pullojenkeruu on urheiluseurojen vastuulla, joille se taas on yleensä verotonta tuloa. Koska kyseessä ovat yleishyödylliset järjestöt.
Seurauksena voi periaatteessa olla veronkorotus
Vaikka panttien verovalvonta onkin olematonta, periaatteessa sillä voi olla seurauksia, jos pullopanttien ilmoittamatta jättämisestä jää kiinni.
– Jos ilmoittamatta jättämiseen puututaan, on seurauksena veron maksuunpano korkoineen ja veronkorotuksineen. Toistuva ilmoittamatta jättäminen ilmentää piittaamattomuutta, joka voi korottaa veronkorotuksen määrää, Härkönen selventää.
Hänen tiedossaan ei kuitenkaan ole yhtäkään tapausta, jossa näin olisi toimittu.
Huolimatta siitä, että panttitulojen ilmoittamatta jättäminen ei ole mitenkään tavatonta. Tästä esimerkkinä voi olla ystäväpiirin kesken järjestetyt juhannusjuhlat kesämökillä. Kun juhlien järjestäjä palauttaa kaikki mökiltä kerätyt tölkit kauppaan, hän tuskin tekee panteista erillistä ilmoitusta verottajalle.
Kokonaisuuden kannalta Härkönen ei pidä asiaa suurena ongelmana. Hän huomauttaakin, että Verohallinto keskittyy sellaisten osa-alueiden valvontaan, joilla on verotuksen kannalta merkitystä. Pullo- ja tölkkipantit eivät isossa kuvassa sitä ole.
– Verohallinto on ilmoittanut, ettei pidä pullonpalautustuloja painopistealueena. En pitäisi minäkään.