Palomies Harri Minkkinen kertoo Iltalehden haastattelussa, että tuhka-astian varomaton käsittely johtaa useisiin tulipaloihin joka vuosi. Myös jäähtyneeseen tuhka-astiaan syttyy helposti uusi tulipalo.
– Suurin osa ei ole ymmärtänyt sitä, että tuhka voi syttyä uudestaan. Jos sinne menee kipinä, tai tuhkan sekaan on jäänyt yksikin kytevä hiili, niin kannettomassa astiassa tuuli saa sen syttymään uudestaan ja antaa voimaa palolle. Hiili lämmittää ämpäriä ja kohta se jo hehkuu punaisena, Minkkinen kuvailee.
Tuhka-astia voi syttyä uudelleen pitkänkin ajan kuluttua jos sinne päätyy kipinä, vaikkapa palava savuke. Pienen tuulenvireen kanssa tuhka ja hiilet alkavat lämmetä ja pian astiassa on kuumana hehkuvaa ainesta.
– Se lähtee niin pienestä. Ei ole väliä, ovatko ne tuhkat viikon vai vuoden vanhoja, orgaaninen palamaton aines on siellä vielä ja se syttyy, kun olosuhteet ovat hyvät, palomies kertoo.
Minkkisen mukaan tuhkien kannattaa antaa olla vuorokauden ajan tulisijan arinassa polttamisen jälkeen. Vasta sitten ne laitetaan kannelliseen, palamattomaan tuhkaämpäriin.
– Ulos en lähtisi niitä viemään, varsinkaan ilman kantta, sillä tuulta saadessaan tuli lähtee helposti liikkeelle, hän linjaa.