PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

PAM vaatii kiinteistöpalvelun alalle yhteensä 10 prosentin palkankorotuksia

Reilun palkankorotuksen lisäksi ammattiliitto vaatii oikeutta kouluttautumiseen ja tarjoaa ratkaisuja työvoimapulaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajia edustava Kiinteistötyönantajat aloittivat neuvottelut alan työehtosopimuksesta keksiviikkona.

PAMin mukaan sen tärkein tavoite neuvotteluissa on kiinteistöpalvelualan työntekijöiden ostovoiman vahvistaminen. Tarve reiluille palkankorotuksille on todellinen.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuosina 2011–2023 yksityisen sektorin kiinteistöpalvelutyöntekijöiden palkkojen ostovoima ei ole kasvanut lainkaan kuluttajahintojen voimakkaan kasvun takia.

Kiinteistöpalvelualan yleisimmät ammattinimikkeet ovat siivooja ja kiinteistönhoitaja.

– Kiinteistöpalvelualan työntekijät tekevät kaikkien arjessa näkyvää korvaamatonta työtä ja siitä pitää maksaa elämiseen riittävä palkka. Monen alan työntekijän taloudellinen tilanne on todella tiukka hintojen rajun nousun ja sosiaaliturvan leikkausten jäljiltä. Syntynyt ostovoimakuoppa on nyt paikattava palkankorotuksilla, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen (sd.) sanoo.

PAM tavoittelee kuukausipalkkoihin 250 euron korotusta. Tavoite tarkoittaa kokoaikatyössä ensimmäiselle vuodelle kuusi prosenttia kuitenkin vähintään 150 euroa ja toiselle vuodelle neljä prosenttia kuitenkin vähintään sata euroa.

Ostovoiman korjaamisen lisäksi PAMille on tärkeää, että työssä karttuneesta ammattitaidosta ja osaamisesta palkitaan. Kokenut ja tehokkaasti työnsä hoitava työntekijä on työnantajalle arvokas ja sen tulee näkyä myös palkassa.

Alan yritykset kärsivät paikoin työvoimapulasta, jota on pitänyt esillä myös Kiinteistötyönantajat. Tähän on mahdollista löytää neuvotteluissa yhteisiä ratkaisuja.

– Monilla alan yrityksillä on rekrytointihaasteita. Ammattitaidosta ja osaamisesta palkitseminen saisi työntekijät jäämään alalle nykyistä pidemmäksi aikaa ja houkuttelisi myös uusia osaajia, Rönni-Sällinen toteaa.

Edellisen lisäksi työntekijöiden pysyvyyttä voidaan parantaa mahdollistamalla kouluttautuminen ja oppiminen joustavasti työn ohessa. PAM vaatii neuvotteluissa työntekijöille oikeutta oppia työuran aikana, sillä alalla tapahtuva tekninen kehitys vaatii monipuolista osaamista.

Kiinteistöpalvelualan osa-aikaisille työntekijöille on jo useamman vuoden ajan aiheuttanut haasteita arkipyhiin liittyvä kikkailu ja tuntien siirtely. Tulevissa neuvotteluissa PAM haluaa kaikille alan työntekijöille samat säännöt eli tasa-arvoa arkipyhäkorvauksiin työsopimuksesta riippumatta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS