Koronaviruspandemian aikaisten sulkutilojen ja muiden epidemiatoimien on pelätty lisänneen oppimisvaikeuksia ja sosiaalisia ongelmia.
Stanfordin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan pandemia-ajan fyysisiä vaikutuksia voi havaita nuorten aivoissa. Stressin on aiemmin todettu muuttaneen kroonista stressiä kärsineiden lasten aivoja.
Biological Psychiatry -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan pandemiaan liittyneet stressitekijät olivat tehneet nuorten aivoista useita vuosia vanhempia verrattuna vastaavaan ryhmään ennen korona-aikaa.
Aikuisten ahdistuksen ja masennuksen todettiin lisääntyneen pelkästään vuonna 2020 yli 25 prosenttia aiempaan nähden. Uusien havaintojen uskotaan viittaavan siihen, että vaikutukset lapsiin ja nuoriin voivat olla vieläkin kielteisempiä.
– Maailmalla tehdyn tutkimuksen pohjalta tiedettiin pandemian seurauksista nuorten mielenterveyteen, mutta fyysiset vaikutukset aivoihin olivat kysymysmerkki, psykologian professori Ian Gotlib toteaa tiedotteessa.
Hän huomauttaa aivojen muuttuvan aina iän myötä. Teini-iässä erityisesti muistoihin ja tunteisiin liittyvät aivojen osat kasvavat.
Tutkimus pohjautui 163 alaikäisen koehenkilön aivokuviin, joista osa oli otettu ennen pandemiaa. Gotlibin mukaan on epäselvää, ovatko havaitut muutokset pysyviä vai väliaikaisia.