Verkkouutiset

EU:n muovikorkkidirektiivi koskee kaikkia alle kolmen litran muovipulloja sekä myös kartonkisia tölkkejä. Korkin on pysyttävä kiinni pullossa tai tölkissä viimeistään kesällä 2024. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Panimo huomasi: Korkkidirektiivi lisää muovin käyttöä tuhansilla kiloilla

Virolainen yhtiö suomii kuluttajiakin ärsyttänyttä direktiiviä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-direktiivi pakottaa muovipullojen korkit pysymään kiinni pulloissa. Muovijätteen vähentämiseksi ja kierrätyksen parantamiseksi tarkoitettu määräys kuitenkin paitsi ärsyttää kuluttajia, myös vaikuttaa lisäävän muovin käyttöä.

Tuoreimman havainnon on tehnyt virolainen juomajätti A Le Coq, ja siitä kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Valmistamme vuositasolla noin 45 miljoonaa muovikorkillista tuotetta, sanoo ERR:lle A Le Coq -konsernin toimitusjohtaja Jaanus Vihand.

– Kun huomioi paljonko korkkeihin laitetaan nyt enemmän muovia, korkkeihimme kuluu vuositasolla nyt noin seitsemän tonnia enemmän muovia kuin aiemmin.

Vihand sanoo, että yhtiöllä on ollut aito halu parantaa asioita.

– Mutta ympäristönsuojelun näkökulmasta nyt tapahtuva ilmiö on päinvastainen.

Direktiivi jättää valmistajan ratkaistavaksi, millä tavoin korkki pysyy kiinni juomapullossa. Suurin osa järjestelyistä on kuitenkin osoittautunut tavalla tai toisella epäonnistuneiksi – jos ei muuten, niin kuluttajan näkökulmasta. Lähes jokainen muovikorkkien kanssa viimeisen vuoden aikana toiminut tuntee ilmiön, jossa pullosta lasiin kaadettaessa neste päätyykin liikkuvaan korkkiin, ja siitä pitkin pöytää. Toinen tuttu ilmiö on, että pullosta juodessa korkki sohii kuluttajan nenää.

Suomalaisen Olvi-konsernin omistama A Le Coq valmistaa tutun olutmerkkinsä lisäksi esimerkiksi siidereitä, mehuja, urheilu- ja energiajuomia sekä kivennäisvesiä.

Muovin käytön kasvaminen ei ole sinänsä uutta. Kun kertakäyttöisten muovituotteiden käyttöä koskevasta direktiivistä kerrottiin vuonna 2019, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto esitti laskelman, että muovin kulutus Suomessa lisääntyy noin puoli miljoonaa kiloa.

Suomessa noin 90 prosenttia muovipulloista palautui palautusautomaatteihin korkkeineen jo vuonna 2019, kun Yleisradio kertoi liiton laskelmasta.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)