Vaikka Viro on suurin Ukrainan tukija BKT:ssa asukasta kohden mitattuna, Viron puolustusministeri Hanno Pevkur uskoo The Kyiv Independentin haastattelussa, että tämä on ”absoluuttinen minimi” siitä, mitä liittolaisten on tehtävä.
Viro on pitänyt yllä ajatusta, että Nato-liittolaisten pitäisi käyttää 0,25 prosenttia bruttokansantuotteestaan Ukrainan sotilaalliseen apuun joka vuosi.
– Kaikki liittolaiset eivät tee niin, mutta monet tekevät. Baltian maat, Puola ja Norja ovat tehneet sitä jo pitkään, ja Tanska on tehnyt paljon. Me kaikki ymmärrämme, että sillä ei ole väliä, onko se 0,25 prosenttia vai yksi prosentti. Selkeä tavoite on edelleen sama: auttaa Ukrainaa voittamaan sota, Pevkur sanoo.
Hänen mukaansa ei ole salaisuus, mitä valmiuksia Ukraina tarvitsee tällä hetkellä eniten.
– Ilmapuolustus on erittäin kriittinen, koska Venäjä tekee edelleen valtavan määrän ilmaiskuja. Ja tämä tarkoittaa jokaista ilmapuolustuksen kerrosta, alkaen vain konekivääreistä Patriot-järjestelmiin.
– Tietenkin ammuksia tarvitaan edelleen taistelukentällä. Mutta vaikka nämä kaksi tärkeintä kriittistä tarvetta olisi täytetty, Ukraina tarvitsee lisäkoulutusta, laitteita, periaatteessa kaikkea. Talvi lähestyy, mikä tarkoittaa, että on myös tärkeää keskittyä näihin tarpeisiin, jotka ovat erityisen tärkeitä talvella.
Viro on käyttänyt yli yhden prosentin BKT:staan Ukrainan auttamiseen, joka on vaikuttanut myös maan omaan puolustuskykyyn.
– Mutta ymmärrämme, että juuri teemme tätä Ukrainan hyväksi tällä hetkellä. Olen aina sanonut, että tavoitteemme ei pitäisi olla auttaa Ukrainaa taistelemaan, vaan tavoitteemme pitäisi olla, että Ukraina voittaa tämän sodan. Olemme olleet onnekkaita, että Viron veronmaksajat ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä, olemme keränneet uusia veroja ja meillä on ollut kansainvälisiä lahjoittajia, Pevkur sanoo.
Puolustusministerin mukaan Nato voi välttää avoimen yhteenoton Venäjän kanssa ”auttamalla Ukrainaa voittamaan sota ja tehdä kaikkensa puolustusmenojen lisäämiseksi puolustuskyvyn lisäämiseksi”.
– Ja tietysti meidän pitäisi lähettää tämä peloteviesti, että olemme yhtenäisiä, emme ole jakautuneet ja että olemme tarvittaessa kristallinkirkkaita toimissamme, Pevkur toteaa.