– Valinnanvapautta ei hylätty, se ei vähene yhtään, sanoo Paula Risikko hallituksen saavuttamasta sote-sovusta.
Kokoomuksen sote-neuvottelija, sisäministeri Paula Risikko on tyytyväinen saavutettuun neuvottelutulokseen. Hänen mukaansa valinnanvapaus ei vähene lainkaan, vain siihen tarvittavien työvälineiden käyttöä muutettiin. Jos hallituksen esitys menee nyt neuvotellun mukaisena eteenpäin, se tarkoittaa sitä, että asiakasseteleitä ei myönnä sote-keskus vaan maakunnan liikelaitos.
– Se oli perustuslakivaliokunnalta tullut vaatimus. Mutta samalla asiakassetelistä tehdään subjektiivinen oikeus, eli tiettyjen kriteerien puitteissa sitä on tarjottava, Risikko avaa hallituksen päätöstä.
Neuvottelutuloksen mukaan asiakasseteliä käytetään muun muassa kotipalveluissa, kirurgisissa toimenpiteissä ja suun hoidon tarpeellisuutta arvioitaessa.
Hallituksen päätöksen mukaan sote-keskusta voi vaihtaa kuuden kuukauden välein, kun vielä hylätyssä versiossa vaihtoväli oli vuosi. Jos asiakas ei valitse sote-keskusta, hänet siirretään julkisen puolen asiakkaksi, mutta valinnan tehtyään asiakas voi siirtyä yksityisellekin. Valinnanvapautta voi tehdä siis koko ajan.
– Jos kahdessa vuodessa ei ole tehnyt valintaa, asiakas ohjataan saavutettavuudeltaan lähimpään, joko yksityiseen tai julkiseen keskukseen, Risikko sanoo.
Valinnanvapuden niin sanotut työkalut pysyvät ennallaan, eli ne ovat sote-keskukset ja hammashoidon yksiköt, asiakassetelit, henkilökohtainen budjetointi ja valinnanvapaus julkisella puolella.
Sosiaalihuollon palveluita karsittiin sote-keskuksista pois, mutta toisaalta sinne tuli erikoissairaanhoidon toimia, kuten lasten- ja sisätautien palveluja. Näin ollen perus- ja erikoissairaanhoidon integraatio etenee. Terveydenhoidon perusyksiköstä saisi siis jatkossa laajemman paletin palveluja.
– Olen tyytyväinen. Ihmistä ei pompotella entiseen malliin, Risikko summaa.