Kävijöitä Silakkamarkkinoilla Helsingin Kauppatorilla 1. lokakuuta. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Pauli Aalto-Setälä silakkapäätöksestä: Osoittaa, että vaikuttamistyö EU:ssa kannattaa

EU:n ministerineuvoston päätös on Suomen tavoitteiden ja eduskunnan kannan mukainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kohdennettu silakan kalastus Suomen merialueilla saa jatkua kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) esittämän vaihtoehdon mukaisesti, päätti EU:n ministerineuvosto.

Suuressa valiokunnassa eduskunnan kantaa linjannut kokoomuksen kansanedustaja, ympäristövaliokunnan jäsen Pauli Aalto-Setälä kiittää EU:n maa- ja metsätalousministereitä vastuullisesta päätöksestä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Päätös on Suomelle tärkeä. Silakka on Suomen kalastuksen keskeinen tukijalka. Komission vaatimukset silakan kohdennetun kalastuksen kieltämiseksi olivat suhteettomia ja ristiriidassa tieteellisen neuvon kanssa, Aalto-Setälä sanoo tiedotteessa.

EU:n ministerineuvoston päätös on Suomen tavoitteiden ja eduskunnan päättämän kannan mukainen. Suomen tavoitteena on ollut, että Itämeren kalastuskiintiöt tulisi päättää tieteelliseen neuvoon perustuen.

– Nyt vahvistettu päätös osoittaa, että hallituksen aktiivinen vaikuttamistyö EU:ssa kantaa hedelmää, sanoo Aalto-Setää.

Aalto-Setälä korostaa, että päätös tukee myös ympäristönsuojelua Itämerellä. Ammattikalastuksen avulla ihmisen vuosittain aiheuttamasta fosforikuormasta poistuu merestä noin 25 prosenttia.

– Kalastuksella on tällä tavoin positiivinen vaikutus meriympäristön tilaan.

Aalto-Setälä huomauttaa, että linjaus vahvistaa myös suomalaisten elinkeinonvapautta ja tukee yrittäjien omaisuudensuojaa.

– Silakan pyyntiin ja jalostukseen on pelkästään viime vuosina investoitu yli 40 miljoonaa.

Aalto-Setälä pitää ymmärrettävänä, että silakkakiintiöitä lasketaan ICES:n neuvoon perustuen. Itämeren pääaltaalla ja Suomenlahdella kiintiö pienenee 43 prosenttia edellisvuodesta. Lisäksi troolikalastus keskeytetään alkukesäksi Selkämeren aluevesillä.

– Silakkakantojen elinvoimaisuus vaikuttaa merkittävästi koko Itämeren ekosysteemiin, myös moneen muuhun lajiin. Kalastuskiintiöt tulee perustaa kestävälle tasolle, ja mahdollisimman kohdennetuin rajoituksin, kuten on perustellusti menetelty, Aalto-Setälä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS