Koulukiusatun Pekan kerrottiin ensin yrittäneen itsemurhaa ja sitten toteuttaneen sen, josta lähti liikkeelle "Anteeksi Pekka" -somekampanja. Tarina paljastui huijaukseksi. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Pekka-kohu paisuu – Apuna kertoo keränneensä yhteensä yli 450000 euroa

Pettyneet lahjoittajat vaativat yhdistykseltä jämäkämpää vastuunkantoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koulukiusatun ja itsemurhaan päätyneen pojan keksitystä tarinasta lähtöisin oleva avustushuijauskohu paisuu.

Ilta-Sanomat on haastatellut naista, joka kertoo keksineensä Pekka-rahankeräysidean taustatarinoineen. Nainen väittää, että hän on huijannut hyväntekeväisyysjärjestö Apuna ry:n kautta useasti, yhteensä vajaat 10 kertaa ja saaneensa näin tuhansia euroja. Naisen mukaan ensimmäinen huijaus tapahtui vuoden 2024 kesällä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Apunalla ei ole voimassa olevaa rahankeräyslupaa ja avustusjärjestö on kiertänyt asiaa siten, että lahjoituksia ei pyydetä suoraan yhdistyksen tilille, vaan yhdistys välittää esimerkiksi avustettavien tilinumeroita tai Mobilepay -numeroa lahjoittajille sosiaalisen median yksityisviestein.

Iltalehti selvitti aiemmin, että 15-vuotiaan pojan Mobilepay -numeron takana olikin vuonna 1971 syntynyt Pekka, joka on saanut tuomion muun muassa puolisonsa pahoinpitelystä. Ihmiset lähettivät Pekalle rahaa, koska luulivat tämän olevan rajun kiusaamisen kohteena oleva koulupoika, jonka isä on tehnyt itsemurhan. Lahtelaismiehen vaimo puolestaan esiintyi Pekan ”tätinä”, ja myös otti rahaa vastaan.

Vuonna 2015 perustetun Apuna ry:n verkkosivuilla kerrotaan, että yhdistys on auttanut 10000 ihmistä ja kerännyt ruokalahjoituksia kaikkiaan 170000 euron edestä ja lahjoitustuottoja 458000 euroa.

Verkkosivujen lisäksi Apuna toimii Facebookissa suljettuna ryhmänä, jossa on yli 13000 jäsentä.

Ryhmässä perätään yhdistykseltä jämäkämpää vastuunkantoa. Apunan toinen vetäjä Heidi Jaari kirjoitti eilen pahoittelevan julkaisun ryhmään, jossa kertoo, että sähköpostiviestit Pekan äidiltä ovat paljastuneet valheiksi.

– Meillä ei ollut syytä epäillä, että käymämme sähköpostit ”Pekan äidin” kanssa eivät olisi olleet todellisia, Jaari kirjoittaa omassa julkisessa päivityksessään Facebookissa.

– Tulemme antamaan kaikki mahdolliset tiedot ja sähköpostikeskustelut eteenpäin viranomaisille. Meillä ei ole mitään salattavaa ja haluamme asiaan perinpohjaisen selvyyden.

Jaari kertoo myös, että Apunan toimintaa tullaan jatkamaan ja avunsaajien taustat tullaan jatkossa selvittämään vielä huolellisemmin. Jaari selitti MTV:lle, että Pekan tapauksessa taustatarkistus ”petti”.

Apunan someryhmässä kyseenalaistetaan koko yhdistyksen jatko ja huomautetaan, että aiemmin toiminnasta poikkipuolisen sanan sanoneet on saatettu erottaa ryhmästä tai heidän kommenttinsa poistaa. Toiminnan ei koeta herättävän enää luottamusta.

Ryhmässä myös ihmetellään, miksi lahjoittajat joutuivat lukemaan Pekka-kampanjan paljastumisesta huijaukseksi ensin HS:stä ja sitten iltapäivälehdistä ennen kuin yhdistys tiedotti asiasta.

Eräs pitkäaikaiseksi Apunan tukijaksi esittäytyvä kertoo olevansa äärettömän pettynyt Pekka-tapaukseen kuten myös yhdistyksen toimintaan ja viestintään. Hän huomauttaa, että yhdistys on aiemmin aina vakuuttanut selvittävänsä avunhakijoiden taustat muun muassa tiliotteiden ja virallisten dokumenttien kautta.

Helsingin poliisi kertoi eilen illalla käynnistäneensä esiselvityksen Apuna ry:n ”Anteeksi Pekka” -kampanjasta. Poliisilla on ollut aikaisemmin esitutkinnassa Apuna ry:tä koskeva rahankeräysrikos, joka siirtyi syyteharkintaan, mutta syytettä ei asiassa nostettu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS