Venäjän uusi liikekannallepano on hyvin mahdollinen, arvioi europarlamentaarikko (kok.) ja entinen pääesikunnan tiedustelupäällikkö Pekka Toveri.
– Toistaiseksi on vaikea sanoa, kuinka todennäköinen se on. Mutta se on hyvin mahdollinen. Ja sen mahdollisuus ja todennäköisyys kasvaa sen myötä, mitä pidemmälle (Ukrainan) Kurskin-operaatio etenee Venäjän alueella, Toveri sanoo Verkkouutisille.
Julkisuudessa olleiden tietojen ja arvioiden perusteella Kremlissä harkitaan liikekannallepanoa, koska sotilaiden värvääminen rahapalkkioilla houkuttelemalla ei ole tuottanut riittäviä tuloksia Venäjän ennätyksellisten tappioiden kattamiseksi Ukrainassa. Myös Ukrainan hyökkäyksen Kurskiin paljastamat Venäjän asevoimien vaikeudet vaikuttavat tilanteeseen.
Toverin mukaan Venäjän asevoimat tarvitsee lisää taisteluvoimaa, jos presidentti Vladimir Putin haluaa sekä torjua Ukrainan hyökkäyksen Kurskissa että jatkaa hyökkäysoperaatioitaan Itä-Ukrainan Donbasissa kiihtyvään tahtiin.
– Siihen tarvitaan lisää voimaa. Venäläiset eivät pysty suorittamaan kahta yhtäaikaista mittavaa operaatiota. Eli se päätös (liikekannallepanosta) pitäisi tehdä nopeasti.
– Nyt he haalivat (vahvistuksia) Kaliningradista ja viimeisiä rippeitä länsimaiden vastaiselta rajalta varusmiehiä myöten. Tämä on alkanut herättää mielenliikkeitä sotilaiden omaisten keskuudessa. Sekin lisää painetta siihen suuntaan, että mistä saadaan miehiä rintamalle, jolloin otetaan vanhempia äijiä reservistä.
Venäjä arvioidaan tekevän vastahyökkäyksen Kurskin alueelle työntääkseen ukrainalaisjoukot pois alueelta. Venäjällä ei kuitenkaan uskota olevan vielä riittävästi voimia tätä varten. Ukrainan Kurskin-operaation suurena riskinä on tärkeiden Donbasin alueen kaupunkien ja logistiikan solmukohtien menettäminen sekä miestappiot.
Mobilisaatiota valmisteltu pitkään
Pekka Toveri kertoo Kremlin valmistelleen uutta liikekannallapanoa jo pidemmän ajan, ja valmius sen toteuttamiseksi on olemassa.
– Paikalliset sotilaskomissariaatit ovat valmistelleet tätä jo aika pitkään ja keränneet tiedostoja ja rekistereitä (reserviläisistä). Rekistereiden pitää olla kunnossa, jotta tiedetään, keitä reserviläiset ovat, missä he asuvat ja miten heidät tavoitetaan.
Samaan aikaan Kremlin paine on kova, kun tappiot kasautuvat ja rekrytointi muuttuu koko ajan vaikeammaksi.
– Ukrainan Kurskin-operaatio antaa perusteita liikekannallepanolle – kun äiti-Venäjälle on hyökätty, kaikkien pitää lähteä mukaan talkoisiin, Toveri sanoo.
– Venäjällä on kiristetty myös rajavalvontaa. Edellisessä liikekannallepanossa Venäjän puolustusministeriö sai 300 000 reserviläistä riviin, ja 600 000 reserviläistä pakeni maasta. Tätä virhettä ei varmasti tehdä (uudestaan), vaan on varauduttu siihen, että rajat pysyvät kiinni, jotta reserviläiset eivät pääse pakenemaan.
Putin määräsi ”osittaisen liikekannallepanon” syksyllä 2022. Liike osoittautui erittäin epäsuosituksi kansan parissa, minkä seurauksena Putinin suosiosta huolivan Kremlin on kerrottu välttelevän uusia liikekannallepanon aaltoja viimeiseen asti. Moskova on kuitenkin jatkanut niin kutsuttua hiljaista mobilisaatiota.
– Ensimmäinen liikekannallepano osoittautui erittäin epäsuosituksi. Ihmiset eivät tykkää siitä, että kuka tahansa voidaan käskeä palvelukseen ja rintamalle, Toveri tuumaa.
– Putin viivytteli osittaisen liikekannallepanon toteuttamista monen kuukauden ajan, vaikka sotilaat alkoivat loppua.
Toveri näkee saman kuvion toistuvan nyt.
– Eli se on viimeinen keino, koska se söisi ja horjuttaisi hänen valta-asemaansa. Ihmiset haluavat rauhaa, vaikka kameran edessä puhuvatkin Ukrainan sodan voiton puolesta. Kyllä se sotaväsymys alkaa painaa Venäjälläkin, jos ei enää kysellä vapaaehtoisia rahapalkkioineen vaan käsketään riviin.
– Vaikka Venäjällä on diktatuuri ja sisäisen turvallisuuden joukkoihin on satsattu paljon, niin Putin pelkää silti eniten omaa kansaansa. Hän haluaa pitää yllä illuusiota ”erikoisoperaation” toteuttamisesta ilman, että se koskee suurinta osaa siviiliyhteiskunnasta. Mitä enemmän sotatoimet vaikuttavat yhteiskuntaan, sen huonommalta se näyttää.
Haitat Venäjän taloudelle
Pekka Toveri ei usko Venäjän pyrkivän toteuttamaan yleistä liikekannallapanoa.
– En usko yleiseen liikekannallepanoon, jossa kaikki asepalvelusikäiset kutsuttaisiin palvelukseen, koska Venäjällä ei ole mitään mahdollisuuksia kouluttaa ja varustaa heitä.
Toveri nostaa esille myös suuret haitat Venäjän taloudelle, jos liikekannallepano toteutettaisiin. Venäjän inflaatiovauhti on kiihtynyt ja työvoiman niukkuus sekä julkisen rahan pumppaaminen talouteen ovat nostaneet palkkoja.
– Venäjällä on jo nyt mittava työvoimapula. Aseteollisuus on saanut etuotto-oikeuden työvoimassa. Tappiot rintamalla ovat suuret, ja asevoimiin varataan lisää miehiä.
– Vaikka tämä voi hetken aikaa tuntua hyvältä, niin pidemmällä aikavälillä se on myrkkyä Venäjän taloudelle. Heillä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia toteuttaa yleistä liikekannallepanoa – toteutuessaan se olisi varmasti edelleenkin rajoitettu.
Vaikka valmistelut liikekannallepanoa varten on tehty, niin heidän valmiutensa varustaa ja kouluttaa mittavia määriä uusia joukkoja ei ole Toverin mukaan juurikaan parantunut.
– Toisaalta Venäjän asevoimissa koulutustasolla ei ole niin paljon merkitystä, koska kyse on tykinruoasta.
Venäjä käy Ukrainan rintamalla kulutussotaa. Tämä ilmenee parhaiten Itä-Ukrainan Donbassin alueella.
– Kurskin-operaatiollaan Ukraina on ottanut itselleen aloitteen ja pyrkii välttämään ensimmäisen maailmansodan tapaista kulutussotaa tykistöllä ja suurilla jalkaväkihyökkäyksillä, Toveri korostaa.