Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Suomessa tulee ottaa kaikki keinot käyttöön koronaviruksen aiheuttaman iskun pehmentämiseksi. Kokoomusjohtaja vertaa tilannetta 1990-luvun alun lamaan, jolloin talouskriisi vei kymmeniä tuhansia yrityksiä konkurssiin ja johti satojen tuhansien ihmisten irtisanomiseen.
– Laman jäljet näkyivät pitkään, ja osa niistä on edelleen olemassa. Me emme saa toistaa samoja virheitä nyt, kun yritämme selviytyä koronakriisin taloudellisista ja sosiaalisista vaikutuksista, Petteri Orpo toteaa Maaseudun tulevaisuudessa julkaistussa kolumnissaan.
Kokoomusjohtajan mukaan työpaikkojen säilyminen olisi turvattava tukemalla yrityksiä suoraan kassakriisissä. Hänen mukaansa valtio voisi esimerkiksi ottaa työnantajamaksut rajoitusten ajaksi vastattavakseen, palauttaa jo maksetut arvonlisäverot takaisin yrityksille ja mahdollistaa niiden takaisinmaksun pidemmällä aikavälillä.
Myös tukirahan kohdentamista olisi hänen mukaansa harkittava uudelleen niin, ettei sitä ohjattaisiin erilaisen toiminnan kehittämisestä myös puhtaasti selviytymisen tukemiseen. Hänen mukaansa komissio on näyttänyt vihreää valoa sille, että myös valtiontukisäännöistä voi koronakriisissä joustaa.
– Viranomaisten on voitava tehdä tukipäätöksiä yritysten eduksi ilman virkavirheiden pelkoa, Petteri Orpo sanoo.
Kokoomusjohtaja huomauttaa 1990-luvun lamalla olleen tutkitusti vaikutuksia sen ajan lasten myöhempään koulumenestykseen, koulutustasoon, toimeentuloon sekä fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Hänen mukaansa tulisi muistaa, että koronakriisi aiheuttaa taudin lisäksi myös sosiaalisen kriisin, joka voi laukaista ja pahentaa ongelmia perheissä.
– Meidän on kriisissäkin huolehdittava lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Erityinen huoli on niistä lapsista ja nuorista, joiden hätää kukaan ei näe. Ei anneta yhdenkään lapsen tai nuoren tippua etäopetuksesta tai jäädä pitkiksi ajoiksi tavoittamattomiin. Tässä tarvitaan saumatonta opetuksen ja sosiaalipalvelujen yhteistyötä.
– 1990-luvun lama oli sukupolvikokemus, joka jätti pitkän varjon suomalaiseen yhteiskuntaan. Liian moni menetti työnsä, mielenterveytensä ja tulevaisuudennäkymänsä sen takia. Ei tehdä samoja virheitä uudestaan, vaan tehdään tarvittavat toimet työpaikkojen ja peruspalvelujen säilyttämiseksi.