– Suomen talouden tilanne on edelleen heikko. Mikään yllätys tämä ei meille ole, tiesimme tilanteen jo ennen vaaleja. Siksi olemme tehneet sen, mitä pitää: hallitusneuvotteluissa sovimme kuuden miljardin sopeutuksesta. Kun se ei riittänyt, sovimme kolmen miljardin lisäsopeutuksista. Ja jos tarve vaatii, sovimme lisäsäästöistä, totesi pääministeri Petteri Orpo kokoomuksen ministeriryhmän kokouksessa Rovaniemellä.
Hänen mukaansa tilanteen vakavuudesta kertoo se, että hallituksen määrätietoisista toimista huolimatta ensi vuonna menojen ja tulojen välillä on 12 miljardin euron kuilu.
– Hyvinvointialueiden paisuvat menot ovat meille yksi suurimmista ongelmista, siitä ei päästä mihinkään. Investoinnit ja kasvu eivät ole lähteneet vielä kunnolla liikkeelle. Se näkyy heikentyneenä työllisyytenä ja verotulojen uupumisena. Velkaantumisen kasvu ei ole taittunut.
Johtopäätös ei tästä kokoomusjohtajan mukaan kuitenkaan ole se, että hallitus olisi tehnyt liian vähän tai vääriä asioita.
– Hallitusohjelman tavoite velkaantumisen kasvun taittamisesta tällä vaalikaudella ei ole karannut. Me lupasimme kääntää suunnan – ja siitä me pidämme kiinni, Orpo painotti.
Hän huomautti, että suomalaisten elintaso ei ole kasvanut 15 vuoteen.
– Viidessätoista vuodessa on kasvanut julkisen sektorin velka, sata miljardia. Edellinen hallitus ei edes yrittänyt tehdä menojen paisumiselle mitään. Rahaa on –politiikkaa tehtiin, vaikka rahaa ei ollut. Onkin epä-älyllistä, että nyt oppositiossa samat puolueet vastustavat paitsi velkaantumista myös jokaista hallituksen uudistusta velkaantumisen pysäyttämiseksi, Orpo sanoi.
Hän totesi, että hallitus on jo saanut tulosta aikaan.
– Ilman hallituksen tekemiä sopeutustoimia velkaa jouduttaisiin ensi vuonna ottamaan 4 000 miljoonaa enemmän kuin nyt. Se on valtava summa. Se vastaa yli 800 000 keskituloisen suomalaisen valtiolle vuodessa maksamia veroja, Orpo vertasi.
Pääministeri totesi, että hallitusohjelman keskeinen ajatus on talouden perustan laittaminen kuntoon.
– Tässäkin olemme saaneet tulosta aikaan: olemme kunnostaneet talouden perustaa uudistamalla työmarkkinoita, sosiaaliturvaa ja verotusta sellaiseksi, että työtä kannattaa ottaa vastaan ja yrittäjät uskaltavat sitä tarjota. Kun perusta on kunnossa, pääsemme talouskasvun käynnistyessä siihen aiempaa paremmin kiinni, Orpo sanoi.
Virkoamisen merkkejä näkyvissä
Orpo mainitsi, että vaikka talouden tilanne on vaikea, myös virkoamisen merkkejä on ilmassa.
– Kaikilla toimialoilla luottamus talouteen on parantunut. Myös kuluttajien luottamus on hieman vahvistunut ja ostovoima paranemassa. Asuntokauppa on piristymässä, ja asuntolainojen kysyntä on elpymässä. Korkojen lasku rohkaisee toteuttamaan jäissä olleita kodinvaihtoaikeita ja helpottaa monen arkea, Orpo luetteli.
– Samalla yritysten patoutuneiden investointien voi odottaa pääsevän nyt liikkeelle. Se kaikki antaa toivoa tulevasta. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan talouskasvu vahvistuu ensi vuoden puolella, hän jatkoi.
Orpon mukaan emme voi luvata suomalaisille, että paremmat ajat ovat pian edessä.
– Ensi vuoden budjetti on koko hallituskauden tiukin säästöbudjetti. Julkinen sektori on paisunut liian suureksi kantokykyymme nähden. Sitä on pienennettävä, jotta pystymme turvaamaan palvelut.
Sen sijaan Orpon mukaan voimme luvata, että hallitus tekee edelleen uudistuksia, jotka vahvistavat taloutemme perustaa, luovat edellytyksiä uudelle kasvulle ja työllisyydelle ja sitä kautta suomalaisten elintason paranemiselle.
– Voimme luvata, että tiukassakaan taloudellisessa tilanteessa emme tingi Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta. Venäjä jatkaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa ja aggressiotaan länttä kohtaan. Me olemme valppaina ja varaudumme. Tuemme Ukrainaa. Ukraina taistelee meidän, koko Euroopan puolesta, pääministeri totesi.
LUE MYÖS:
Hallitus on lisäämässä henkilöstön edustusta yritysten hallinnossa