Pieleen meni myös toinen syytös: Jääkärien nimi tulee tästä

Jääkäriyksiköitä perustettiin jo 1770-luvulla itärajan turvaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomain mielipidesivulla kirjoittanut Simo Ellilä arvosteli ”valkoisen armeijan” kuusenhavun käyttöä puolustusvoimien heraldisena elementtinä. Muun muassa kenttäpiispa Pekka Särkiö on kumonnut Ellilän väitteitä.

Helsingin Sanomissa sotilasasiantuntija Arto Pulkki vastaa Ellilälle tämän kirjoituksen kohdista, joissa arvosteltiin ”luokkasodan” ajalta periytyviä jääkäri-liitteitä puolustusvoimien joukko-osastojen nimissä.

Pulkin mukaan todellisuudessa jääkäri-sanan käytöllä on ”paljon sisällissotaa vanhempi historia ja sillä on oma itsenäinen sotilaallinen merkityksensä”. Sanalla on sotilaallinen, ei aatteellinen sisältö.

– Jääkäri tulee saksan kielen metsästäjää tarkoittavasta sanasta Jäger, joka jo 1700-luvulta alkaen on sotilaallisessa viitekehyksessä tarkoittanut hyvin koulutettua kevyttä jalkaväkeä, jolla on hyvä maastoliikkuvuus. Ruotsin ja Preussin välisen Pommerin sodan aikana ajatus kevyestä jalkaväestä levisi myös Ruotsiin, joka päätti 1770-luvulla perustaa jääkäriyksiköitä itärajansa turvaksi. Tältä ajalta ovat peräisin niin Uudenmaan jääkäripataljoona kuin Savon jääkärirykmenttikin, Arto Pulkki kirjoittaa.

– Paras esimerkki suomen kielen jääkäri-sanan aatteellisesti neutraalista sotilaallisesta merkityksestä on kuitenkin jo vuonna 1931 perustettu Karjalan jääkäriprikaati. Joukko-osaston nimellä ei varmasti haluttu viitata sisällissodan valkoiseen armeijaan, sillä sen perustivat Suomesta paenneet punaiset Neuvosto-Karjalassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS