Helsingin hiippakunnan piispa, Teemu Laajasalo, peräänkuuluttaa maltillisuutta keskustelussa uskonnon ja taiteen yhtymäkohdista. X:ssä asiaa kommentoinut Laajasalo viittaa perjantaina Helsingin Sanomien uutisoimaan tapaukseen, jossa koulukonsertti oli peruttu “uskonnollisten viitteiden” vuoksi.
Laajasalo muistuttaa, että suomalainen yhteiskunta on rakentunut pitkälti juuri kristinuskon pohjalle.
– Vaikka taide kiellettäisiin, ympäristömme puhdistaminen kristinuskon jäljistä edellyttäisi aikamoisia muutoksia: elämme vuotta 2024, viikossamme on seitsemän päivää ja seitsemäntenä lepopäivänä maksetaan tuplapalkkaa. Kaikilla näillä on historiansa, Laajasalo kirjoittaa.
– Kristillisiä piirteitä ei voi puhdistaa ympäristöstämme.
Laajasalon mukaan ehdottomuutta suuntaan ja toiseen on vältettävä. Siitä huolimatta uskonnonvapauden tulkinta käsitetään turhan usein juuri negatiivisesta kulmasta.
– Uskonnonvapaus on sekä negatiivista että positiivista vapautta. Ei ole pakko, mutta pitää olla lupa, Laajasalo huomauttaa.
– Ikätasoisesti jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus myös oppia olemaan vieraana ja vieraanvarainen itselle uusien kulttuurien osalta.
Onko Händelin musiikki vaarallista lapsille? Pitäisikö heitä suojella Bachin Matteus-passiolta? Saastuttavatko Raffaellon freskot lapset?
Vaikea kuvitella, että lapsen etu olisi luopuminen kulttuurista. Kristillisiä piirteitä ei voi puhdistaa ympäristöstämme.
Uskonnonvapaus on… pic.twitter.com/wqeYgmRs6p
— Teemu Laajasalo (@teemulaajasalo) November 8, 2024