Saksan valtion nykyään omistama energiayhtiö Uniper on nostanut tulosodotustaan tälle vuodelle tuntuvasti ja ennakoi nyt 6-7 miljardin euron liikevoittoa. Aiemmin Uniperin osakkeista yli 70 prosenttia kuului suurimmaksi osaksi Suomen valtion omistamalle energiayhtiölle Fortumille.
Silloinen omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) neuvotteli viime vuoden syksyllä Fortumin osuuden myynnin Saksaan, kun yhtiö oli ajautunut kriisiin kaasutoimitusten loputtua Venäjältä. Fortumin osakkeet myytiin tuolloin 500 miljoonalla eurolla, jonka Tuppurainen sanoi Fortumin johdon mielestä olevan käypä hinta.
Fortum itse oli maksanut osakkeista aikanaan huomattavasti enemmän, ja kaupat aiheuttivat Fortumille yhteensä kuuden miljardin euron tappiot.
Uniperin äkillisesti nousseen tulosodotuksen myötä väkisin herää kysymys, luopuiko Fortum omistuksistaan väärään aikaan.
Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius huomauttaa Verkkouutisille, että Uniperin kannattavuus on täysin riippuvainen maailmanmarkkinahinnasta. Pääasiallinen syy parantuneeseen tulokseen on juurikin maakaasun alentunut markkinahinta.
– Yrityshän ostaa kaasua markkinahintaan, ja myy sitä kiinteään, etukäteen sovittuun hintaan. On luonnollista, että markkinahinnan tippuessa yrityksen kannattavuus paranee.
– Tämähän oli jo etukäteen tiedossa, Fortumilta (ja Suomen valtiolta) vain loppui riskinsietokyky, Rothovius jatkaa.
Rothoviuksen mukaan Fortum otti kokoonsa ja resursseihinsa nähden liian suuren riskin lähtiessään yhdeksi Uniperin omistajista vuonna 2017.
– Ilmeisesti myös due diligence jäi tekemättä, eli oliko kaikkia riskejä edes ymmärretty?, hän pohtii.
Hän ihmettelee myös sitä, miksi valtio suostui siihen, että sen omistama yritys lähtee mukaan näin riskialttiiseen hankkeeseen.
– Valtion valvonta, joka on hoidettu nimittämällä oma virkamies yrityksen hallitukseen, ei toimi niin kuin sen pitäisi.
Myös valtio on sittemmin myöntänyt epäonnistumisensa omistajaohjauksessa. Silloinen omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen myönsi vuonna 2022 Fortumin Uniper-omistajuuden olleen virhe. Tuolloin Tuppurainen syyllisti myös Fortumin sen aikaista hallitusta, joka oli ministerin mukaan päättänyt asiasta ilman suurimman omistajan eli Suomen valtion kuulemista.
Rothoviuksen mukaan valtion pääomistajuus tai omistajuus yleensäkin on monella tavalla ongelmallista, etenkin pörssiyrityksissä kuten Fortumissa. Hänen mukaansa pahimmillaan liiketoimintapäätöksistä tulee poliittisia, mikä vaikeuttaa päätöksentekoa huomattavasti.
Palataan vielä Uniperin nykyiseen tilanteeseen. Fortum luopui Uniperin osakkeista silloin, kun yrityksellä meni huonosti. Nyt se on takomassa ennätyksellisen kovaa tulosta.
Oliko Uniperin osakkeiden myynti sittenkin virhe?
Rothoviuksen mukaan Fortumilta loppui tilanteessa pääomat, ja sen ratkaisuun oli käytännössä kolme vaihtoehtoa.
– Pääomittaa Fortum, myydä Fortum tai sen omistuksia, tai päästää se konkurssiin, hän luettelee vaihtoehdot.
– Valtio kielsi ehdottomasti ensimmäisen vaihtoehdon, mikä olisi jälkeenpäinkin tarkasteltuna ollut paras vaihtoehto, eikä myöskään halunnut luopua omistuksestaan vaan päinvastoin kasvatti sitä moraalittomalla ja lainvastaisella keinolla, joten ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi jäi divestointi, mikä tehtiin Fortumin riskisimmistä omistuksista eli Uniperin osakkeista, Rothovius vastaa.