Kansanedustajat Ari Koponen (ps.), Timo Heinonen (kok.) ja Pia Hiltunen (sd.) pohtivat Ylen aamu -ohjelmassa älylaitteiden käyttöä kouluissa.
Puhelimien käyttö kouluissa puhuttaa koululaisten kesäloman päättyessä elokuun alussa.
Hallitusohjelman mukaan ”Hallitus vahvistaa opettajien ja rehtoreiden toimivaltuuksia puuttua opetusta häiritsevään ja kouluaikana tapahtuvaan toimintaan. Hallitus tekee tarvittavat lainsäädäntömuutokset, joilla voidaan nykyistä tehokkaammin rajoittaa esimerkiksi mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana ja näin vahvistaa oppilaiden keskittymistä opetukseen”.
Haluaako hallitus kieltää kännykät kouluissa?
– Itse ja perussuomalaiset haluaisimme koko kiellon kännyköille kouluissa. Mutta katsotaan, mitä opetusministeri tuo eduskuntaan – että tuleeko sieltä täyskieltoa vai rajoittamista. Mutta itse kannatan täyskieltoa, Ari Koponen sanoo Ylen aamussa.
Millainen uudesta lainsäädännöstä tulisi, jos perussuomalaiset saisivat päättää?
– Täyskielto kouluihin kännyköille. Norja yläkouluissa on ollut siitä hyvä kokeilu, ja se paransi oppimistuloksia, vähensi kiusaamista ja paransi nuorten mielenongelmia. Haluamme samoja tuloksia Suomeen, Koponen kertoo.
– Koulupäivän alussa kännykät voitaisiin kerätä pois. Toki maalaisjärkeä (käyttäen), jos on esimerkiksi sairauksia tai muuta tämänkaltaista, niin se otettaisiin huomioon.
Timo Heinonen tunnistaa edellä mainitut hyvät tulokset, mutta muistuttaa myös toisenlaisista tuloksista liittyen täyskieltoon.
– Ja tietyissä maissa on otettu pieniä askelia taaksepäin. Minä edustan sitä ajattelua, että annetaan kouluille mahdollisuus. Eli lainsäädännön mahdollistama oikeus vaatia, että puhelimet ovat koulupäivän aikana poissa – myös välituntien aikana.
– Mutta ajattelen niin, että ei meidän kannata ottaa niitä laitteita pois, jos niitä hyödynnetään vaikka suunnistuksessa tai jossain muussa oppimiseen liittyvässä asiassa.
Kokoomus antaisi lainsäädännössä kouluille lisää selkänojaa tehdä ratkaisuja.
– Eli antaisin sen oikeuden opettajille ja kouluille tehdä ratkaisun, mutta myös niin, että niitä voitaisiin järkevästi käyttää. Ja näin itse asiassa aika monet maat ovat tästä täyskiellosta palanneet maalaisjärjen toimintamalliin, Heinonen sanoo.
Pia Hiltunen korostaa yhteiskunnan digitalisoituvan, eivätkä älylaitteet poistu maailmasta.
– Jos me eristämme koulun tästä kehityksestä, niin se ei ole hyvä suunta. Näkisin, että tätä pitää rajata siten, että opetetaan kriittistä käyttöä ja tuetaan siinä kehityksessä.
Onko tämänhetkinen lainsäädäntö hyvä, vai tekisitkö siihen muutoksia?
– Tällä hetkellä opettaja voi ottaa älypuhelimen pois, jos se häiritsee opiskelua tai toisten oppimista. Mutta sellainen uudistus lainsäädäntöön olisi suotavaa, että mahdollistettaisiin ennaltaehkäisevästi puhelimien kerääminen esimerkiksi oppitunnin ajaksi.
– Oppitunti kestää 60 minuuttia, josta 45 minuuttia on opetusta ja näin ollen myös välitunnilla voidaan olla ilman puhelimia. Mutta tilanteita voidaan myös rajata – voidaan ottaa yksi puhelinvälitunti ja yksi liikuntavälitunti esimerkiksi yläkoululaisten osalta.