Ramsteinin lentotukikohdassa Saksassa koolla olevat Nato-maiden puolustusministerit ovat puineet pian virkaansa astuvan presidentti Donald Trumpin väläytystä puolustusmenojen kasvattamisesta. Trumpin mukaan liittouman maiden tulisi käyttää puolustukseensa viisi prosenttia bruttokansantuotteestaan. Tavoite on tällä hetkellä ollut kaksi prosenttia.
Ukrainan tukea koordinoivan UDCG-ryhmän ministerit sanovat, että Nato-maiden puolustuksen suorituskyky on tärkeämpää kuin käyttää rahaa tietyssä suhteessa BKT:hen.
– Numerot ja prosentit eivät auta meitä tällä hetkellä. Kaksi prosenttia vahvasta BKT:stä voi olla paljon ja 3,5 prosenttia heikosta BKT:stä voi olla hyvin vähän, kommentoi asiaa Saksan puolustusministeri Boris Pistorius Radio Free Europen mukaan.
Saksassa viisi prosenttia bruttokansantuotteesta tarkoittaisi noin 40 prosenttia liittovaltion budjetista.
– En tiedä mikä maa tällaiseen rahoitukseen pystyisi. Joten prosenteista ei ole kysymys. Kyse on siitä, että Naton tavoitteet kyvykkyyksille pitäisi saada täytettyä, Pistorius sanoi.
Trump esitti viiden prosentin tavoitetta 7. tammikuuta, kun hän toi jälleen esille näkemystään siitä, että liittouman eurooppalaiset jäsenet eivät kanna korttaan kekoon vastineeksi Yhdysvaltain tarjoamasta suojelusta.
– Heillä on siihen varaa, mutta prosentin pitäisi olla viidessä prosentissa, eikä kahdessa, Trump sanoi ja ihmetteli, miksi Yhdysvaltojen pitäisi maksaa miljardeja enemmän Naton puolustuksesta kuin Euroopan.
Yhdysvallat käyttää 3,38 prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustukseen, mikä USA:n talouden koon huomioiden tarkoittaa yli 60 prosenttia Naton kokonaissummasta.
Viron puolustusministeri Hanno Pevkur kommentoi RFE:lle, että Yhdysvallat voisi osoittaa olevansa valmis nostamaan omat puolustusmenonsa viiteen prosenttiin. Pevkurin mukaan tämä kasvattaisi Yhdysvaltojen puolustusmenot 1,5 biljoonaan dollariin.
Latvia, joka käyttää jo nyt yli kolme prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustukseen, aikoo lisätä rahoitusta.
Latvian puolustusministeri Andris Sprudsin mukaan tänä vuonna osuus on 3,4 prosenttia, ensi vuonna 3,7 prosenttia ja maan johto on linjannut, että osuudessa edetään kohti neljää prosenttia.
Sprudsin mukaan menojen taso heijastaa uhkia, joita maailmassa on.
– Kylmän sodan vuosina [luku] oli keskimäärin neljä prosenttia. Siksi kaksi prosenttia ei varmastikaan riitä, hän arvioi.
Uusi viiden prosentin tavoite vaatisi sopimusta kaikkien 32 Nato-maan kesken. Heinäkuussa puolustusliiton maista 23 oli saavuttanut tällä hetkellä vaaditun kahden prosentin tason.