Vauvalle luetaan kirjaa. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Pitkä kotihoidon tuki haittaa äidin palkkakehitystä pitkään

Tutkijat suosittelevat tukijaksojen lyhentämistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kotihoidon tukea työpaikan muita äitejä kauemmin käyttäneillä äideillä on huomattavasti matalammat kuukausiansiot kuin työpaikalla keskimäärin, paljastaa Kelan ja Åbo Akademin tuore tutkimus.

Pitkään kotihoidon tukea käyttäneet äidit saavat vielä kymmenen vuotta ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen yli 20 prosenttia pienempää kuukausipalkkaa kuin miehet. Keskimääräistä lyhyempiä vapaita suosivilla äideillä palkkahaitta jää 10 prosenttiin. Ainoastaan ne äidit, jotka ovat saaneet vain yhden lapsen ja palaavat nopeasti kokoaikaisesti töihin, pysyvät miesten palkkakehityksen tahdissa. Palkkakehityksen palautuminen miesten tasolle kestää heilläkin kymmenen vuotta lapsen syntymästä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Äitien ja perheiden valinnat kotihoidon tuen kestossa heijastuvat suoraan myöhempiin ansioihin. Pitkiä perhevapaita pitävät äidit menettävät enemmän ansiotuloja kuin ne, jotka palaavat työelämään ja kokoaikatyöhön nopeammin, sanoo Kelan erikoistutkija Tapio Räsänen tiedotteessa.

Tutkijat havaitsivat myös, että kuntalisät pidentävät äitien kotihoidon tuen jaksoja osalla äideistä. Korkeammat tuet kannustavat pidempiin vapaisiin, jotka puolestaan heikentävät äitien työmarkkinanäkymiä ja palkkakehitystä.

– Tulokset osoittavat selvästi, että perhepolitiikalla voidaan vaikuttaa sukupuolten tasa-arvoon työmarkkinoilla. Kotihoidon tuen tasoja ja kestoa säätämällä voitaisiin kaventaa sukupuolten välisiä palkkaeroja, toteaa Åbo Akademin professori ja Kelan erikoistutkija Eva Österbacka.

Lyhyemmät kotihoidon tukijaksot tukisivat äitien työmarkkina-asemaa

Tutkimustulosten valossa kannustimet pitkiin kotihoidon tukijaksoihin heikentävät sukupuolten välistä tasa-arvoa työmarkkinoilla. Pitkien kotihoidon tuen jaksojen lyhentäminen olisi tutkijoiden mukaan hyväksi sekä lapsille että äideille.

Jos pitkiä kotihoidon tuen jaksoja haluttaisiin lyhentää, siihen on tutkijoiden mukaan useita keinoja. Kotihoidon tuki voitaisiin rajata nykyistä pienempien lasten vanhemmille, tuen määrää voisi porrastaa lapsen iän mukaan tai laajentaa isien perhevapaakiintiöitä. Myös laadukkaan varhaiskasvatuksen saatavuus on tutkijoiden mukaan tärkeää etenkin äitien työllisyyden kannalta.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS