Venäjän oma tuotanto tykistöammuksissa tuettuna kasvaneella tuonnilla Pohjois-Koreasta todennäköisesti riittää hyökkääjän tarpeisiin Ukrainassa ensi vuonna, joskin ammuksia on käytettävissä jonkin verran vähemmän kuin vuonna 2022. Näin arvioi sotaa seuraava ajatushautomo Institute for the Study of War ISW.
Viron puolustusvoimien tiedusteluosaston johtajan Ants Kiviselgin mukaan Venäjällä on varastossa edelleen noin neljä miljoonaa tykistöammusta, joita joukot voivat käyttää alhaisen intensiteetin sodankäyntiin seuraavan vuoden ajan.
Pohjois-Korea on lähettänyt noin 1000 konttia Venäjälle, joissa jokaisessa on 350-500 kappaletta ammuksia. Kiviselg laskee, että Pohjois-Korea olisi siten toimittanut noin 300000-500000 tykistöammusta Venäjälle, mikä nykyisellä noin 10000 ammuksen päivätahdilla riittää noin kuukaudeksi.
Ukrainalainen sota-asiantuntija, eversti Petro Chernyk kertoi eilen ISW:n mukaan, että venäläisjoukot ampuvat tällä hetkellä 10000-15000 ammusta päivässä, mikä on merkittävästi vähemmän kuin kesällä 2022, jolloin ammuksia saattoi kulua päivässä enimmillään 80000 kappaletta.
Satelliittikuvat ja länsilähteet ovat kuitenkin todentaneet, että Pohjois-Korean toimitukset, jotka koostuvat valtaosin ammuksista, ovat kiihtyneet selvästi sen jälkeen kun diktatuurit tiivistivät sotilaallista yhteistyötään syyskuussa.
Venäjä pystyy siksi pitämään tulivoimansa riittävällä tasolla lähitulevaisuudessakin, eikä mitään laajaa pulaa, mistä Ukraina pystyisi hyötymään ole näköpiirissä. Ukrainan kapasiteetti vastata tuleen puolestaan riippuu siitä tasosta, millä maan kansainväliset kumppanit sitä tukevat, ISW muistuttaa raportissaan.
Venäjä nostaa ensi vuoden puolustusmenojaan 68 prosentilla, sen sijaan lisärahaa ei voimakkaasta inflaatiosta huolimatta ole luvassa koulutukseen tai terveydenhoitoon.
– Hallitus selvästi painottaa puolustusta sosiaalisektoria enemmän vuoden 2024 budjetissa, toisin kuin kansalle on rauhoittelemisen vuoksi viestitty, ISW toteaa.
Britannian puolustusministeriö huomauttaa, että rahanmenoon vaikuttaa myös se, että vammautuneet venäläissotilaat tarvitsevat hoitoa koko loppuelämänsä ja lisäksi kaatuneiden perheille maksetaan korvauksia. Paisuva sotabudjetti vauhdittanee maan inflaatiota edelleen.