Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka sanoo, että SDP:n opetusministerien valtakaudella pienetkin asiat on politisoitu. Koulutuspolitiikan konsensus on Misukan mielestä rapissut.
Misukan mielestä SDP on toiminut ohi hallitusohjelman. Esimerkiksi käy oppivelvollisuusiän korottaminen, josta ei kehysriihessä luovuttu.
– Tyttäreni on lukion ensimmäisellä luokalla. Jos hän saisi nyt ilmaiset oppikirjat, sanoisin että kiitos vaan, mutta minulla on varaa maksaa itse ja teen sen mielelläni. Haluaisin mieluummin auttaa syrjäytymisvaarassa olevia, Misukka sanoo perjantaina ilmestyneessä Nykypäivässä.
Misukka on entinen opetusministerin valtiosihteeri. Tuoreella pamfletillaan Koulutuksen suurvalta tienhaarassa hän haluaa jatkaa romahtaneiden Pisa-tulosten käynnistämää, mutta nopeasti laantunutta keskustelua.
– Olemme oikeasti olleet kaikkien ihailema suurvalta tällä alalla. Nyt olemme tienhaarassa, jossa joko hyväksymme oppimistulosten huononemisen, tai sitten ihan oikeasti kansakuntana teemme asialle jotain, Misukka sanoo.
Hän mylläisi uuteen uskoon perusopetuksen rahoituksen ja sitä koskevan lainsäädännön. Koulua koskevat kuntien velvoitteet olisi myös uudistettava.
Kunnissa ei ole Misukan mielestä sitouduttu riittävästi koulupuolen kehittämiseen. Syy voi olla se, että nykyisistä kuntapäättäjistä reilut 70 prosenttia on yli 55-vuotiaita. Peruskoulu täytti vuosi sitten 40 vuotta.
– Helppo laskutoimitus on, että suurin osa kuntapäättäjistä ei ole koskaan käynyt peruskoulua, Misukka sanoo.
Hän istui 12 vuotta Espoon valtuustossa, mutta jätti politiikan viime kuntavaaleihin. Valtuustoissa sivistyspuolen asiat jäävät Misukan mielestä soten jalkoihin.
– Kokemukseni kuntapolitiikasta on se, että valtuustossa sote-puoli ilmoittaa budjettiylityksistä, ja sivistystoimi ilmoittaa, että on eletty sen mukaan mitä on annettu. Kulttuuri on erilainen ja epäreilu, Misukka katsoo.
Perusopetusta ohjaa väljä puitelainsäädäntö, kun taas sotessa normisto on tiukkaa. Sivistyspuolella ei ole esimerkiksi hoitotakuun kaltaisia normeja.
– Kun sote-puolella sanotaan, ettei hoitotakuu ole toiminut, sinne kaadetaan hirveä määrä miljoonia ja palvelu ostetaan yksityiseltä. Sivistyspuolella ei voi toimia näin, Misukka huomauttaa.