Rikosilmoitusten käsittely kuormittaa poliisia. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Poliisi AL:lle: Rikollisuus on muuttunut röyhkeämmäksi

Poliisia kuormittaa tällä hetkellä laaja perusteluvelvollisuus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rikollisuus on muuttunut röyhkeämmäksi, arvioi Sisä-Suomen poliisin rikosylikomisario Sakari Tuominen Aamulehdelle.

Röyhkeys näkyy esimerkiksi siitä, että rikolliset ovat valmiita viemään esimerkiksi eläkeläisen rahat.

– Siinä hyväksi käytetään avuttomia ihmisiä julmalla tavalla, Tuominen pohtii.

Tilastojen mukaan Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa väkivalta- ja seksuaalirikollisuus ovat kasvussa, kun taas omaisuusrikokset ja petokset vähenevät. Internetin kautta tehtyjen omaisuusrikosten määrä on kuitenkin nousussa. Apulaispoliisipäällikön Antero Rytkölän mukaan tilastoista ei kuitenkaan kannata vetää liian suoria johtopäätöksiä.

– Vakavien väkivaltarikosten määrä aaltoilee. Kokonaisuudessaan niiden määrä on niin pieni, että kasvu näyttää tilastollisesti isolta, Rytkölä huomauttaa.

Hän kuitenkin toteaa lukujen kertovan kasvusuunnasta.

Uusi trendi on myös se, että rikoskierre ei välttämättä enää ala pikkurikoksista ja eskaloidu kohti vakavampia rikoksia.

– Vailla mitään rikostaustaa oleva henkilö voi nyt jäädä kiinni huumerikollisuudesta. Tieto tästä voi tulla lähipiirille täytenä yllätyksenä, Rytkölä kertoo.

Tuominen nostaa esiin myös lainsäädännöllisen seikan, joka hänen mukaansa kuormittaa poliisia turhauttavalla tavalla: Poliisin on tutkittava kaikki rikosepäilyt, vaikka ne eivät johtaisi esitutkintaan, syyteharkintaan tai tuomioistuinkäsittelyyn.

Käytännössä poliisin pitää siis selvittää jokaista tapausta ja käyttää aikaa kirjallisiin päätöksiin, joissa selitetään, ettei esitutkintaa toimiteta. Esimerkki tällaisesta tapauksesta on ulkomailla tapahtunut varkaus, jossa on epätodennäköistä, että tekijä jäisi kiinni.

– Poliisin perusteluvelvollisuus on tällä hetkellä ihan tuomioistuinten luokkaa. Näin ei ole muissa länsimaissa, Rytkölä harmittelee.

Valmisteilla on kuitenkin muutoksia. Hallitusohjelmaan sisältyy kirjaus, jonka mukaan poliisin esitutkintavelvoitetta kevennetään ja rajoittamisedellytysten käyttöä helpotetaan. Tarkoituksena on purkaa byrokratiaa ja mahdollistaa se, että poliisi voisi käyttää laajemmin harkintaa esitutkinnan toimittamisessa.

Rytkölän mukaan olisi järkevää keskittyä vakavampiin rikoksiin ja rikoksiin, jotka voidaan selvittää. Samalla riskinä kuitenkin on, että rikosten tutkimatta jättämisellä olisi negatiivinen vaikutus rikosten ennaltaehkäisyyn ja kansalaistottelevaisuuteen.

– Sillä on vaikutuksensa, jos ihmiset huomaavat, että joku tekee koko ajan pieniä rikoksia eikä siitä seuraa mitään, Rytkölä pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)