Hämeen poliisilla on tutkittavana tapaus, jossa yksi alaikäinen on joutunut pahoinpitelyn ja nöyryytyksen uhriksi. Pahoinpitelyä seurasi suuri joukko nuoria, tilanne kuvattiin ja sitä levitettiin sosiaalisessa mediassa. Poliisi tutkii tapausta pahoinpitelynä, lievänä pahoinpitelynä, laittomana uhkauksena ja kunnianloukkauksena.
Poliisilla on tiedossa myös toinen tapaus, jossa sosiaalisen median kanavaan on perustettu ryhmä, jossa vaaditaan ryhmän jäseniä raportoimaan yhdestä tietystä nuoresta. Ryhmässä on jopa kehotettu kohdistamaan väkivaltaa tätä nuorta kohtaan. Kaikki osalliset ovat alle 15-vuotiaita.
Molemmissa tapauksissa on kyse siitä, että nuoret ovat päättäneet kostaa kiusaamisen tai epäillyn kiusaamisen. Mukaan on yllytetty toisia nuoria, eli kyse on voinut olla arkikielellä eräänlaisista ryhmälynkkauksista.
Poliisin mukaan moni mukana ollut nuori on kertonut, että on vain seurannut sivusta. Mutta sivustaseuraajakin voi syyllistyä rikokseen. Tilanteita kuvaava tai kuvatallenteita somessa jakava voi loukata toisen yksityisyyttä tai syyllistyä kunnianloukkaukseen. Se, että ikää olisi vähemmän kuin rikosoikeudellisen vastuun raja 15 vuotta, ei vapauta korvausvelvollisuudesta.
Poliisi muistuttaa, että kiusaaminen ei ole oikein. Ei edes silloin, kun ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja kostaa toiselle, joka on voinut kiusata. Vaikka rikoslaki ei tunne nimikettä kiusaaminen, monet sen muodot ovat rikoksia. Näitä ovat esimerkiksi väkivallalla uhkaaminen, henkinen ja fyysinen väkivalta sekä törkeät kommentit netissä ja seksuaalinen vihjailu.
Hämeen poliisi painottaakin nyt, että huoltajien tulisi olla kiinnostuneita lastensa sometoiminnasta. Väkivalta ja nöyryyttäminen eivät ole normaalia.