Poliisi vetoaa jälleen ihmisiin, ettei onnettomuuspaikalle sattuessa ole sopivaa kuvata tilannetta.
Poliisin tietoon on tullut, että perjantaina Vantaan Kuusijärvellä sivullinen henkilö on kuvannut elvytystilannetta.
Hätäkeskukseen tullen ilmoituksen mukaan uimarannalla oli kadonnut kaksi alle 10-vuotiasta lasta. Poliisin, pelastuslaitoksen ja ensihoidon tullessa paikalle lapset oli löydetty vedestä, ja heitä elvytettiin uimavalvojien toimesta.
Poliisi toivoo, että kuvamateriaalia ei tulla julkaisemaan millään alustalla, eikä sitä jaeta eteenpäin.
Myös perjantaina Sipoossa sattuneella yhden henkilön kuolemaan johtaneella moottoripyöräonnettomuudella oli silminnäkijöitä. Poliisi pyytää onnettomuutta mahdollisesti kuvanneita toimittamaan tallenteensa yhteystietoineen poliisin sähköpostiosoitteeseen [email protected].
Viime vuosina yleistynyt kuvaaminen onnettomuuspaikoilla huolettaa viranomaisia ja pelastusalan toimijat julkaisivat jo vuonna 2022 yhteisen Kuvaa elämää – älä onnettomuuspaikkaa -kampanjan.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:in mukaan ratissa kuvaaminen vaarantaa kuvaajan ja muiden tielläliikkujien turvallisuuden, mutta myös pelastustyöntekijöiden hengen. Lisäonnettomuuksien riski kasvaa, jos keskittyminen on turvallisen ohittamisen sijaan kuvaamisessa. Kuvaaminen ajaessa on laissa kielletty.
Onnettomuuden uhrien yksityisyyden suoja vaarantuu, jos onnettomuuspaikalta leviää useiden ottamia kuvia. Kuvaaminen myös hankaloittaa pelastusviranomaisten työskentelyä.
Jos onnettomuuspaikalle osuu ensimmäisenä, jokaisen velvollisuus on pysähtyä, auttaa ja hälyttää lisäapua – ei ajaa ohi kuvaten. Jos apu on jo paikalla, tulee onnettomuuspaikka ohittaa turvallisesti ja noudattaa paikalla olevan viranomaisen ohjeita.