Eduskuntaan kohdistui verkkovakoilua 2020-2021. Kuvituskuva. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Poliisilla on epäilty eduskunnan verkkovakoilussa

Yhdysvallat julkaisi maanantaina tietojaan Kiinan verkkovakoilijoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskusrikospoliisi on tutkinut eduskunnan tietojärjestelmiin tehtyä tietomurtoa jo kolme vuotta. Tietomurto tehtiin vuosina 2020–2021. Jo maaliskuussa 2021 Suojelupoliisi kertoi, että tekijäksi arvioitiin Kiinan valtioon liitettyä verkkovakoilukampanjaa jota Supo kutsuu yleisesti käytössä olevalla tunnuksella APT31.

Suomen eduskuntaan kohdistunut verkkovakoilu tunnistettiin eduskunnan sisäisessä teknisessä valvonnassa. Sen tuloksena useiden eduskunnan sähköpostitilien tietoturva vaarantui. Osa tileistä kuului siihen aikaan kansanedustajina toimineille ihmisille. Verkkovakoilu eduskunnassa kohdistui useampaan kuin yhteen henkilöön, mutta uhrien tarkkaa lukumäärää ei ole kerrottu.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä tietomurtona, törkeänä vakoiluna ja törkeänä viestintäsalaisuuden loukkauksena.

Tiistaina keskusrikospoliisi tiedotti, että se on tunnistanut epäillyn.

– Tutkinnassa on kerätty tapaukseen liittyvää tietoa monipuolisesti ja laajalti. Tietoa on analysoitu ja sitä jatketaan edelleen. Kansainvälinen yhteistyö on ollut tiivistä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Aku Limnéll Verkkouutisille.

– Poliisi pyrkii siihen, että epäillyn osalta pystyttäisiin tekemään tarvittavat esitutkinnalliset toimenpiteet, kuten kuulustelut.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö tiedotti maanantaina uusista pakotteista, jotka koskevat kiinalaista yritystä ja Kiinan kansalaisia. Se kertoi, että APT31 on sekalainen seurakunta Kiinan valtion tiedusteluvirkailijoita, alihankintatyötä tekeviä hakkereita sekä erilaisia tuki- ja ylläpitotoimia tekevää henkilökuntaa. APT31 toimii Kiinan valtiollisen turvallisuuden ministeriön alaisuudessa ja sen laskuun.

– On totta, että erilaiset APT-nimitykset antavat myös poliisille viitteitä teon taustalla mahdollisesti olevista tahoista. Poliisi ei kuitenkaan voi spekuloida asioilla ja niiden yhteyksillä, vaan luottaa esitutkinnassa hankkimaansa tietoon, sanoo rikoskomisario Limnéll.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kertoi maanantaina myös tunnistaneensa seitsemän ATP31-joukon toimijaa. He ovat iältään 34–38-vuotiaita ja Yhdysvallat arvioi heidän kaikkien oleskelevan Kiinassa. Heidän nimensä ovat Ni Gaobin, Weng Ming, Cheng Feng, Peng Yaowen, Sun Xiaohui, Xiong Wang ja Zhao Guangzong. He ovat työskennelleet Kiinan valtiollisen turvallisuuden ministeriön perustaman yrityksen kautta. Tällaisia yrityksiä kutsutaan ”fronteiksi”, sillä ne kätkevät taakseen sen, mikä valtiollinen toimija yrityksen toiminnasta todellisuudessa vastaa. Epäiltyjen työpaikan nimi on Wuhan Xiaoruizhi Science & Technology Co., Ltd.

Lisätietoja tapauksesta löytyy esimerkiksi Yhdysvaltojen oikeusministeriön julkaisemasta syytteestä. Syytteessä ei kuitenkaan mainita Suomea, joten varmuutta siitä kuinka tarkasti Yhdysvaltojen nimeämät epäillyt liittyvät Suomen eduskuntaan ei ole.

 

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)