Rikoslain mukaan ruori- eli vesiliikennejuopumukseen syyllistyy, jos ohjaa venettä vähintään 1,0 promillen humalassa. Raja pätee kuitenkin vain huviveneilyyn, sillä soutuveneen tai esimerkiksi kanootin ohjailussa ei ole promillerajaa.
Ylikonstaapeli Jarmo Niininen Helsingin venepoliisista muistuttaa, ettei ruorijuoppouden rangaistavuus riipu vain promillemäärästä. Veneilijä saatetaan tuomita myös alle yhden promillen humalan takia, jos hänen toimintakykynsä on selvästi heikentynyt tai hän aiheuttaa vaaraa toisten turvallisuudelle.
– Esimerkiksi nuorella 0,7 promillea alkoholia veressä voi merkittävästi heikentää ajokykyä, ylikonstaapeli Jarmo Niininen sanoo LähiTapiolan tiedottessa.
Venereissulla vastuuta veneen kuljettamisesta ei voi myöskään siirtää selvin päin olevalle mutta taitamattomalle ohjaajalle. Veneen päällikkö vastaa sen kulusta ja turvallisuudesta ja voi näin syyllistyä ruorijuopumukseenkin, vaikka hän vain ohjeistaisi toista ja pysyisi kaukana kaasukahvasta.
– Lähes aina ruorijuopot ovat miehiä. Joskus ruorijuopumusta pyritään kiertämään niin, että matkalla juopunut kuski pyytää esimerkiksi vaimoaan ajamaan venettä. Päällikkönä hänen pitäisi kuitenkin olla koko ajan ajokykyinen. Ruorijuopumukseen voi syyllistyä kuka vain, joka olennaisesti vaikuttaa veneen kulkuu.
Rangaistuksena ruorijuopumuksesta voi rapsahtaa sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.
Suomalaiset valmiita laskemaan rajaa
LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista pitää ruorijuopumuksen promillerajaa liian korkeana.
Kyselyn vastaajista 54 prosenttia on sitä mieltä, että huviveneilyn promillerajaa pitäisi laskea nykyisestä 1,0 promillesta. Laskun kannattajista noin puolet alentaisi sen 0,5 promilleen eli samalle tasolle kuin tieliikenteessä. Joka neljäs on valmis tiputtamaan promillerajan vesillä suoraan nollaan.
Laskuun ei näe tarvetta noin joka kolmas kyselyn vastaajista. Naiset kannattavat laskua hieman miehiä useammin, ja samoin useimmat maaseutumaisissa kunnissa asuvista ovat sen kannalla.
– Itsekin veneilevänä olen aina ihmetellyt, miten laki sallii veneilyssä korkeamman promillerajan kuin autoilussa. Vesi on ympäristönä jopa tienpintaa haastavampi, sillä aallot heiluttavat venettä ja keli voi muuttua yllättäenkin, sanoo toimitusjohtaja Olli Aakula LähiTapiola Varsinais-Suomesta.
– Yhden promillen humalatila heikentää jo huomattavasti veneilijän tasapainoa, tarkkaavaisuutta ja reaktiokykyä, Aakula sanoo.
Kyselyyn vastasi 1196 suomalaista 27.3.-2.4.2020 välisenä aikana.